Is 3D-printen meer dan een hype?

vrijdag 18 september 2020

Tom van Eck

Accountmanager Infra Midden
Afbeelding Is 3D-printen meer dan een hype?

3D-printen is een mooie innovatie voor de bouwsector, maar is het 'here to stay' of blijft het bij een hype?

Als we 3D-printen langs de hypecycle van Gartner leggen, kunnen we misschien iets zeggen over de kans dat het een blijvende, succesvolle innovatie is. Freek Bos van de TU Eindhoven plaatste de ontwikkeling van 3D-betonprinten in 2018 in een artikel op Tektoniek vlak voor de 'peak of inflated expectations' op de kromme voor de introductie van technische innovaties. Inmiddels lijkt 3D-printen, samen met AR en BIM, in de volwassenheidsfase (plateau of productivity) aangekomen, blijkt uit onderzoek van Anacode. Drones zijn volgens Anacode de innovatie die voor de grootste verandering zou kunnen zorgen, want over deze techniek wordt nu het meest gesproken.

Bron: Gartner

Kosten wegen niet op tegen huidige mallen

Het lijkt op dit moment niet waarschijnlijk dat de 3D-betonprinter wat kosten betreft ooit op gaat kunnen tegen de standaardmallen. Ook het printen van een volledig gebouw is nog ver weg. Tot op heden worden vooral onderdelen van bouwwerken geprint. Een verdere ontwikkeling van de 3D printtechniek zou voor een nieuwe boost kunnen zorgen. Een verlaging van de kostprijs, bijvoorbeeld door betere communicatie tussen programma's, langere levensduur en/of de mogelijkheid om materialen als staal en beton te mengen en sterkere constructies te printen, zijn de stippen op de horizon.

Techniek voor overheid interessant

Ook opdrachtgevers spelen een belangrijke rol in groot toepassen van de techniek. Vanwege de kosten, het experimentele karakter en - vooral - het feit dat 3D-printen zeer geschikt is voor infrastructurele projecten, lijkt deze techniek nu nog vooral interessant en toepasbaar voor de overheid. De vraag is dan ook wanneer en hoe Rijkswaterstaat, traditioneel toch een inkoper met visie en oog voor nieuwe toepassingen, deze techniek grootschalig gaat inkopen.

Innovatie, niets nieuws voor de bouw

In de Bouwinnovatieshop komen vraag en aanbod op gebied van innovaties bij elkaar. Van producten tot investeringskansen.

Bezoek de Bouwinnovatieshop