• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Ledenbijeenkomst afdeling Amsterdam: terugblikken en vooruitkijken

Ledenbijeenkomst afdeling Amsterdam: terugblikken en vooruitkijken

Afbeelding Ledenbijeenkomst afdeling Amsterdam: terugblikken en vooruitkijken
vrijdag 27 november 2020

Ook online activiteiten kunnen levendig zijn. Afdeling Amsterdam bewees dat woensdag 25 november met de digitale ledenbijeenkomst.

Zoals wellicht te verwachten waren er minder deelnemers dan bij de fysieke bijeenkomst van september in de JC Arena. Maar met dertig inloggers was de digitale ledenbijeenkomst van afdeling Amsterdam behoorlijk goed bezocht. Mooier dan dat aantal was de interesse in de onderwerpen die de revue passeerden. Vooral bij de presentaties over emissieloze logistiek hadden de leden veel vragen.

BouwAcademie en CAO

Voorzitter Martin Eman trapte de bijeenkomst af met een kort welkomstwoord, een terugblik op het tumultueuze jaar. Hij benadrukte dat corona de fysieke bijeenkomsten onmogelijke maakt maar dat de belangenbehartiging onverminderd door gaat. Vincent Zijlstra, Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord, lichtte de leden vervolgens in over BouwAcademie Amsterdam. Hij vertelde over de samenwerking tussen bouwbedrijven, onderwijsinstellingen en gemeente en hoe die tot een eigen vakschool voor de bouwbranche heeft geleid. Een plek waar alle bouwopleidingen onder een dak worden verzameld. Aansluitend ging Erik Tierolf van Bouwend Nederland in op de nieuwe CAO. Hij zette de schijnwerper onder meer op de zwaar werkregeling en het protocol Samen veilig doorwerken.

Zero emissie duurt niet lang meer

De volgend blokjes waren gewijd aan emissieloze logistiek in Amsterdam. Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan Hogeschool van Amsterdam, vertelde over de ambities van de hoofdstad en de stand van zaken. “Het mag lijken dat het allemaal lang duurt maar vergis je niet; voor je het weet zijn de eerste zones waar je alleen maar inkomt met een emissieloos vervoermiddel een feit”, was zijn waarschuwende boodschap.

Op de e-bike naar de bouwplaats

Twee studententeams van de Hogeschool van Amsterdam presenteerden vervolgens de resultaten van onderzoeken die ze op het terrein van zero emissie deden. Jolina Stoffer en  Stephan Smit onderzochten bij K_Dekker Bouw & Infra aan de hand van een aantal scenario’s wat de beste manier was om personeel binnen de stad op de bouwlocaties te krijgen. Uit investeren in e-bikes en e-scooters en abonnementen voor OV is volgens hen de meeste winst te behalen. 

Namens K_Dekker Bouw & Infra vertelde Alwin Geutjes dat het bedrijf erg tevreden is over het onderzoek, al wierp elk antwoord op een vraag weer diverse vervolgvragen op. Ook vertelde hij dat het volgende studententeam al weer bij het bedrijf bezig was met een ander onderzoek.

Regelbrij overzichtelijk in kaart gebracht

Bij Hemubo onderzochten Job Zeelenberg en Florian Feldberg de huidige en nieuwe wetgeving voor zero emissie in personen- en goederenvervoer in de vier grote steden. Daar zijn flinke verschillen in en dat zorgt voor verwarring. De branche kan dus veel hebben aan het duidelijke overzicht waarop de studenten al die regels in kaart hebben gebracht. Niet gek dus dat Erik Bottema van Hemubo zich tevreden uitliet over het onderzoek.

Dat het onderwerp leeft onder de leden, bleek wel uit de vele vragen die er over werden gesteld. En dat was voor Martin Eman weer reden om in zijn afsluiting iedereen te bedanken voor een zeer geslaagde bijeenkomst. Evengoed sprak hij ook de hoop uit dat afdeling Amsterdam volgend jaar gewoon weer fysiek kan samenkomen.