Wat kan de bouw en infra leren van Swapfiets?

Op maandag 30 november hield Regio Twente van Regio Oost van Bouwend Nederland haar jaarlijkse ledenvergadering. Er werd niet alleen gesproken over de marktontwikkelingen voor de komende twee jaar, maar ook over Swapfiets, want onze sector kan van dit bedrijf nog veel leren. We zetten een paar punten uiteen.
Swapfiets begon in 2014 met het verhuren van fietsen. Het concept is heel simpel: voor een vast bedrag per maand krijg je een goede fiets gratis thuisbezorgd. Er zijn al fietsen vanaf €16,50 per maand en er is keuze uit diverse modellen. Is de fiets kapot? Dan wordt je fiets gerepareerd en krijg je weer een andere werkende fiets, die op locatie wordt bezorgd. Dat omruilprincipe geldt niet alleen voor lekke banden, maar ook als je fiets wordt gestolen. In het laatste geval betaal je wel een paar tientjes eigen risico voor een vervangende fiets.
Iconische blauwe band
De fietsen van Swapfiets zijn allemaal te herkennen aan de blauwe voorband. Daar is heel bewust voor gekozen. Zo is altijd te zien wie er nog meer op een Swapfiets rijdt en wordt zichtbaar wie onderdeel is van 'de familie'. Op steeds meer plekken opent Swapfiets een locatie, vooral studentensteden zijn populair. Zo ook in Enschede waar het campusterrein van de Universiteit van Twente bezaaid is met fietsen met een blauwe voorband.
Businessmodel = gemak
Voor gebruikers van een Swapfiets is 'gemak' erg belangrijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over reparatie, bij diefstal krijg je een nieuwe fiets en de kosten zijn laag. Er is geen grote eenmalige uitgave voor een fiets nodig en je voorkomt extra kosten als je fiets gestolen wordt. Niet voor niets groeit Swapfiets als kool. Inmiddels bereikt Swapfiets veel meer mensen dan alleen studenten, er zijn klanten in het bestand die de 80 reeds zijn gepasseerd.
Wat kunnen we leren van Swapfiets?
Als bouw- en infrasector leren we dat zo'n abonnement, gebaseerd op een full service concept op het gebied van dienstverlening, wel heel erg verleidelijk is. "Je kan per maand opzeggen en je betaalt maandelijks een vast bedrag", legt prof. dr. ir. Leentje Volker van de Universiteit van Twente uit. "Analyseer heel goed waar de wensen en behoeften van de gebruiker gaan liggen. In dit geval hebben studenten er best wat geld voor over om zorgeloos op een werkende fiets te kunnen rijden."
Volker vervolgt dat het digitaal inregelen van processen eveneens heel erg belangrijk is. Reparaties en bezorgingen kunnen online worden ingepland. De gebruiker hoeft nergens naar toe. Alles gebeurt automatisch, ook het aan- en afmelden is digitaal geregeld. Dergelijke digitalisering is ook heel erg nodig in de bouw- en infrasector. "Ga ook sturen op data vanuit de gebruiker. Doe dat ook naar de fabrikant." Door data inzichtelijk te maken kan je zien hoe men gebruik maakt van de fietsen, of welke onderdelen vaak kapot gaan. Daar kan je op inspelen met je toeleveranciers.
Ketenintegratie van belang
Zorg ook voor een goede integratie in de keten. Denk daarbij aan de productie, reparatie en onderhoud, het logistieke deel van de huur, het contact met de eindgebruiker en hergebruik. Volker meldt dat je daarna kan optimaliseren vanuit de gebruiksdata. "Identificeer waar je de zwakkere ketens van de ketting kan versterken en meer winst kan behalen binnen dezelfde formule. Ga vervolgens opschalen naar andere diensten en markten, zoals e-bikes en het bedrijfsleven."