• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • RWS selecteert 3 prototypen uit innovatiecompetitie circulaire viaducten

RWS selecteert 3 prototypen uit innovatiecompetitie circulaire viaducten

dinsdag 14 september 2021
Afbeelding RWS selecteert 3 prototypen uit innovatiecompetitie circulaire viaducten

De Strategic Business Innovation Research (SBIR) van Rijkswaterstaat is een innovatiecompetitie waarmee de overheid ondernemers uitdaagt om met innovatieve oplossingen te komen voor maatschappelijke vraagstukken. Eén onderdeel hiervan is de SBIR Circulaire Viaducten. Met de SBIR Circulaire Viaducten - gestart in februari 2020 - wil Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen die zij daarna als ‘launching customer’ kan gaan toepassen. Uit de inzendingen zijn inmiddels zijn drie prototypes geselecteerd.

Voor de innovatiecompetitie waren er maar liefst 32 inschrijvingen. 10 voorstellen en consortia zijn hieruit geselecteerd: Arcadis Nederland BV, Consortium Vici v.o.f., Heijmans Infra B.V., Max Bogl Nederland BV, Mobilis B.V., N.V. BESIX S.A., Nebest B.V., Royal Haskoning DHV, Studio RAP en Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs BV gingen door naar de fase van haalbaarheidsonderzoek. De resultaten van de haalbaarheidsonderzoeken zijn in maart 2021 gepresenteerd. Drie van de inschrijvers zijn geselecteerd voor de volgende fase, die van het prototype:

  • ViCi – modulaire boogconstructie, terugwinbare onderbouw
  • Nebest - Closing the loop
  • Royal HaskoningDHV – Hergebruik Prefabliggers

Kennis delen

Rijkswaterstaat zal in nauwe samenwerking met de consortia te werk gaan om tot een prototype circulair viaduct te komen. Daarbij zal de kenniscommunity van de Open Leeromgeving centraal blijven staan. Om de overige aanbiedingen te benutten en door te ontwikkelen wordt binnen het transitiepad kunstwerken bovendien aan een programma gewerkt om met de gehele keten het circulariteitsvraagstuk aan te pakken.

Kijk op de website van Rijkswaterstaat voor meer informatie over de SBIR Circulaire Viaducten

Bouwinnovatieshop op debouwmaakthetslim.nl

Interesse in welke innovaties nog meer opgang maken in de bouw en infra? Kijk dan in de Bouwinnovatieshop van debouwmaakthetslim.nl: een digitaal platform met nog veel meer bouw- en infrainnovaties die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.  Enerzijds is deze website een showroom van wat er in de bouw aan innovaties voorhanden is. Anderzijds kunnen marktpartijen hier met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld als afnemer van de innovatie, als kennispartner en zelfs als investeerder.

Op zoek naar meer inspiratie? Ga naar debouwmaakthetslim.nl