Uit de bestuurskamer van afdeling Brabant Mid-West

Stijn van der Weegen stelt zich voor en introduceert de plannen voor een bouwhub

Afbeelding Uit de bestuurskamer van afdeling Brabant Mid-West
woensdag 17 november 2021

Stijn was eerder al bestuurslid en zelfs voorzitter van JBN en neemt nu deel aan het bestuur van afdeling Brabant Mid-West. Hij zet zich onder andere in voor een meer duurzame en circulaire toekomst.

Even voorstellen:

Mijn naam is Stijn van der Weegen en ik mag binnen ons familiebedrijf Van der Weegen Bouwgroep (website Van der Weegen) uit Tilburg leiding geven aan onze uitvoerende bedrijven. Naast het realiseren van projecten en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden voor professionele opdrachtgevers zijn we ook actief op het gebied van projectontwikkeling en vastgoedmanagement. Deze laatste 2 activiteiten vallen meer onder de scope van mijn neef Paul van der Weegen met wie ik samen het familiebedrijf 5 jaar geleden heb overgenomen.

Ik ben alweer 47 jaar oud en heb al meer dan 20 jaar een vriendin met wie ik op het moment een leuke latrelatie heb. Ik geboren in Tilburg en opgegroeid in Goirle. Na 18 jaar had ik het daar wel gezien en ben toen gaan studeren in Utrecht. Na de HTS Civiele Techniek en TUE Bouwkunde heb in het Utrechtse ca. 8 jaar gewerkt bij een 2-tal bouwbedrijven. Na 8 jaar was ik er wel achter dat bouwen echt wel super leuk is. En toen er binnen ons familiebedrijf een functie van projectleider vrij kwam ben ik weer terug gegaan naar mijn roots. Inmiddels ben ik alweer bijna 14 jaar aan het werk met onze kruikenzeikers en heb vele mooie projecten mogen realiseren.

Tot mijn 40ste ben ik jaren actief in het bestuur geweest van Jong Bouwend Nederland en zelfs nog aantal jaar voorzitter geweest. We organiseerden toen leuke bijeenkomsten die zeker niet altijd bouw gerelateerd waren. Het is juist leuk om ook eens te zien hoe andere branches het doen en tegen zaken aankijken. Zo kan ik me nog een leuke excursie herinneren naar Damen Shipyards waar de processen veel gelijkenissen kennen met de bouw maar waar de inhoud echt anders is.

Nu ben ik actief in het bestuur van Bouwend Nederland afdeling Brabant Mid-West. Ik vind het leuk en belangrijk om contact te houden met mijn collega bouwers. Je kunt van elkaar leren en het is prettig te weten dat er ook andere personen zijn die met dezelfde problemen worstelen. Als je mekaar dan kent en weet te vinden kun je die zaken delen, wel zo prettig in een wereld die alleen maar sneller gaat.

Ik krijg er energie van om nieuwe betekenisvolle zaken te initiëren. Zo ben ik nu bezig om namens afdeling Brabant Mid-West en samen met Midpoint Brabant en een aantal bouw- en sloopbedrijven een collectieve Bouwhub (gebruikte bouwmaterialenhandel) van de grond te krijgen waarmee we circulariteit in de bouw handen en voeten kunnen geven. Slopers en bouwers kunnen vrijkomende bouwmaterialen aan Bouwhub verkopen. Niet alleen bij de sloop komen bouwmaterialen vrij, ook bij nieuwbouw komen vaak niet gebruikte bouwmaterialen vrij die de leverancier niet meer terug neemt en waar de bouwer niets meer mee doet. De Bouwhub haalt en brengt deze bouwmaterialen van de sloop of bouwplaats en respectievelijk naar de bouwlocatie. Op de Bouwhub worden de materialen in een sociale werkplaats zodanig bewerkt dat ze weer verkocht kunnen worden als nieuw aan de bouwbedrijven. Door de lokale bouw- en sloopbedrijven een belang (aandeel) te geven in de Bouwhub kunnen we draagkracht creëren en zorgen dat de aan- en verkoop van de gebruikte handsbouwmaterialen is geborgd. Van belang is dat dit alles prijs en kwalitatief concurrerend is met de traditionele bouwhandel. Door er een franchise formule van te maken kan het concept ook in andere steden worden uitgerold. De verschillende Bouwhubs kunnen dan gaan samenwerken door kennis en materialen uit te wisselen.

Er zijn al diverse individuele initiatieven op dit gebied. Maar ik ben van mening dat als dit collectief door de branche wordt oppakt, we een dusdanige massa kunnen creëren dat het echt onderscheidend toegevoegde waarde heeft. Het idee is al bij diverse stakeholders (bouwbedrijven, slopers, gemeente en provincie) gepresenteerd en allen zijn enthousiast. We gaan nu met studenten van Avans aan de slag om de business case rond te maken!

Mocht je een vraag hebben of wil je op een manier je mening ventileren, laat het dan gerust weten. Zowel Petra Landmeter als wij als bestuursleden van de afdeling zijn er voor jullie en hopen dan ook echt van toegevoegde waarde te zijn voor jullie als lidbedrijven.

Mailadres voor contact: brabantmidwest@bouwendnederland.nl of 06-15557622 (Petra)

Website van de afdeling is: www.brabantmidwest.nl

 

Petra Landmeter verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West