• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Inspirerende bustour langs conceptueel en industrieel gebouwde woonwijken

Inspirerende bustour langs conceptueel en industrieel gebouwde woonwijken

Afbeelding Inspirerende bustour langs conceptueel en industrieel gebouwde woonwijken
vrijdag 26 november 2021

Met een bus vol wethouders uit de regio Haaglanden, vertegenwoordigers uit de corporatiesector, Binnenlandse Zaken en de bouwbranche ging het vrijdag 12 november langs twee bouwprojecten om te laten zien wat conceptueel en industrieel bouwen is. Bouwend Nederland organiseerde de bustour samen met Aedes en SVH (Sociale Verhuurders Haaglanden) om de Bouwstroom Haaglanden voor het voetlicht te brengen.

Bouwstroom Haaglanden is een initiatief van Aedes, SVH en het Netwerk Conceptueel Bouwen om in de regio met slimme bouwoplossingen sneller en meer betaalbare woningen te realiseren. Een van de manieren daarvoor is dat corporaties gezamenlijk industrieel en conceptueel gebouwde woningen inkopen. Omdat bij veel partijen het beeld bestaat dat zulke woningen tot een onaantrekkelijke eenheidsworst leiden, werd een tour langs twee voorbeeldprojecten georganiseerd. 

Verbluffend tempo

Voorafgaand aan de rondrit lichtte Gerard Bac, regiovoorzitter van Bouwend Nederland Randstad Zuid en directeur bij Heembouw, in het gezamenlijke welkomstwoord met Lucas de Boer, van woningcorporatiekoepel SVH, toe hoe industrieel en conceptueel bouwen het antwoord is op niet de alleen de woningnood maar door onder andere minder materiaalgebruik, minder afval en minder transport, ook op maatschappelijke duurzaamheidsopgaven. Dat conceptueel bouwen een oplossing met enorme potentie is, waarbij we elkaar nodig hebben’ onderstreepte ook Lucas de Boer. De regio Haaglanden staat voor een woningbouwopgave van 17.000 per jaar, waarbij conceptueel en een doorlopende bouwstroom belangrijk kunnen zijn voor de realisatie. Na de ontvangst werd in Rijswijk De Schakelvan Rijswijk Wonen en bouw- en ontwikkelbedrijf Van Wijnen bezocht. Daar zijn in vijf maanden in plaats van anderhalf jaar tijd 48 woningen vanuit het ‘FijnWonen-concept’ gebouwd. De woningen komen als een bouwpakket aan op de bouwplaats. "We zijn niet meer aan het metselen, maar aan het assembleren. Alle onderdelen worden op de fundering gestapeld. Zo hebben we bijvoorbeeld de badkamers, maar ook de warmtepompen er in een keer in geplaatst. En het beton is voor 92% circulair” aldus Anthonie van Egmond van Van Wijnen. Aansluitend ging het naar Schoone Ley in de Haagse wijk Leyenburg. Heijmans realiseert daar met hun Heijmans Huismerk 631 woningen. Ook hier zorgt het industriële bouwen voor een hoog bouwtempo op de bouwplaats, van start tot finish kost het bouwen van een woning twee maanden. 

Bouwstroom HaaglandenFlexibel en op maat

Tegenover de snelle bouwtijden staan enorm lange voortrajecten; bij ‘De Schakel’ maar liefst 7 jaar. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met vergunningen en nutsvoorzieningen. Daarnaast kunnen welstandscommissies voor flink wat oponthoud zorgen, is de ervaring van de ontwikkelaars/bouwers. Juist daarom was het goed dat de tour duidelijk maakte hoe veel variatie, maatwerk en vooral ook kwaliteit conceptueel en industrieel bouwen te bieden heeft. Ook in de afsluitende presentatie van bouw- en ontwikkelbedrijf VORM werd nog eens goed duidelijk hoe flexibel woonconcepten kunnen zijn; zelfs levensbestendige woningen zijn mogelijk, maar ook in de bestaande stad kunnen met o.a. parametrisch ontwerpen optopping en verdichting met variatie gerealiseerd worden. VORM zet daarbij met hun zogeheten Buurt Boost in op conceptueel en industrieel bouwen als methode om bestaande wijken samen met gemeenten, corporaties en bewoners te verbeteren. 

Uniform vergunningenproces

De inspiratietour maakte de deelnemers niet alleen duidelijk dat industrieel en conceptueel bouwen hoge snelheid en vele mogelijkheden biedt, en dat gezamenlijke inkoop voor betaalbare woningen kan zorgen. Ook werd goed helder dat voor een succesvolle Bouwstroom Haaglanden een uniform en soepel verlopend vergunningenproces in alle gemeenten van cruciaal belang is.

Hessel Heins-Wunderle regiomanager regio randstad-zuid