• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Veel belangstelling voor derde bijeenkomst WKB-Ambassadeursnetwerk regio Utrecht

Veel belangstelling voor derde bijeenkomst WKB-Ambassadeursnetwerk regio Utrecht

Afbeelding Veel belangstelling voor derde bijeenkomst WKB-Ambassadeursnetwerk regio Utrecht
dinsdag 1 februari 2022

Maar liefst 78 deelnemers logden woensdag 26 januari in voor de bijeenkomst van het WKB-Ambassadeursnetwerk van de regio Utrecht. Ze kregen uit de eerste hand een heleboel nuttige informatie die was vergaard met pilotprojecten.

Het was de derde keer dat bouwers, borgers en vertegenwoordigers van tal van Utrechtse gemeenten bijeenkwamen om kennis over en ervaringen met de Wet Kwaliteitsborging met elkaar te delen. Woensdag 26 januari gebeurde dat aan de hand van twee proefprojecten. 

Tijdig overleggen

Niels Groot van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen vertelde over één van de projecten waar het Noord-Hollandse bouwbedrijf oefende met de nieuwe wet. "Het was allemaal nieuw voor ons. Een van de dingen die we hebben geleerd is dat het goed is om zo vroeg mogelijk het gesprek te gaan met de kwaliteitsborger over hoe je de boel gaat aanpakken." Datzelfde geldt voor onderaannemers en leveranciers, gaf hij de collega-bouwers mee. "Dan kun je vroegtijdig afspraken maken over wie wat vastlegt."

Andere mentaliteit

Oefenen met de pilotprojecten heeft De Nijs een soort plan-do-check-act mentaliteit opgeleverd die ook bij andere projecten goed van pas komt. "We leggen nu bij vrijwel alle projecten nog meer zaken vast met foto’s en verslagen." 

Blije gemeente

Het tweede project dat werd besproken was De Groene Grens, een vrijstaande woning in Veenendaal die door Aannemingsmaatschappij J. Bouman B.V. uit Rhenen is gebouwd. Het is een integraal pilotproject, de gemeente Veenendaal is er vanaf de vergunningsaanvraag bij betrokken geweest. Willeke Wijnen van de gemeente vertelde de deelnemers over het vergunningsverleningstraject. Ook gaf ze aan dat Veenendaal erg blij was met het pilotproject. "Als gemeente zaten we te springen om een project waarmee ook wij met de nieuwe wet konden oefenen."

WKB en prefab

Ben Nagegast, uitvoerder bij Bouman, ging in op de uitvoering. Hij vertelde over de  goede wisselwerking met Woningborg en hoe nodig het overleg met de kwaliteitsborger was omdat het keuringsinstrument niet altijd even project-specifiek was. Ook gaf hij de deelnemers mee vooraf goed na te denken over het moment van keuren als je met prefab onderdelen werkt. Een prefab kap keur je gemakkelijker in de fabriek dan op de bouw, was zijn ervaring. 

Leren loslaten

Interessant was ook de bijdrage van twee opzichters van de gemeente Veenendaal. Henk Bussing en Erik Stam vertelden over hoe hun taak verandert door de nieuwe wet, hoe ze minder vaak op de bouwplaats komen. "Dat deel van ons werk moeten we leren loslaten want dat wordt straks door borgers gedaan", gaf Bussing aan. "Maar de samenwerking met de kwaliteitsborger was wel prettig, praktisch en leerzaam geweest", blikte Stam terug op de pilot met Bouman.

Er is nog tijd, maar niet heel veel

De ervaringen met de twee boeiende proefprojecten leverden een levendige en interactieve sessie op met een hele boel vragen. Onder meer het kostenaspect was punt van discussie. En uiteraard de invoeringsdatum; een flink aantal deelnemers vond 1 juli te vroeg. Veel bouwers en gemeenten hebben nog onvoldoende ervaring opgedaan met de WKB. Alle reden dus om alsnog aan de slag te gaan met een proefproject!