• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Leden kijken naar de toekomst tijdens inspirerende regiobijeenkomst

Leden kijken naar de toekomst tijdens inspirerende regiobijeenkomst

Afbeelding Leden kijken naar de toekomst tijdens inspirerende regiobijeenkomst
maandag 27 juni 2022

Bouwend Nederland heeft juni uitgeroepen tot Maand van de Toekomst. Elke Bouwend Nederland-regio kijkt deze maand vooruit naar het bouwen van morgen én de verdere toekomst. De leden van Regio Noord deden dat op 21 juni met een inspirerende bijeenkomst in Bakkeveen onder leiding van dagvoorzitter Gijs Nillessen.

Rond de 40 mensen waren naar Nieuw Allardsoog in Bakkeveen gekomen om geïnspireerd te worden. Goitzen Veenstra draaide de deelnemers warm met een korte presentatie over 'Nu Bouwen aan Morgen' en een toelichting op de thema’s binnen de toekomstverkenning. Met zijn inleidend verhaal richtte hij zich vooral op de kleinere bedrijven. Voor hen is het minder gemakkelijk om te investeren in technologische ontwikkelingen dan voor de grote broers, maar ook voor het mkb is het zaak om zich met de wereld van de bouw mee verder te ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang is het bekende credo.

Spannende ontwikkelingen

De volgende spreker stookte het vuurtje verder op. Jesse van Doren, zo’n beetje het kolkend middelpunt van de technologiehausse, gaf een boeiende presentatie over allerlei ontwikkelingen die de bouw doormaakt. Aan de hand van tal van verrassende voorbeelden liet hij de deelnemers zien wat er zoal gebeurt op technologisch vlak. Sensoren waar van alles mee kan worden gemeten bijvoorbeeld, en drones om op hoogte kozijnen in te meten.

Inspirerende workshops

Na het inspirerende relaas van de jonge ondernemer konden de deelnemers een half uurtje tot rust komen om vervolgens weer gas te geven in een workshop. Er kon gekozen worden uit vier verschillende sessies. Onder leiding van Alja Vos van Bouwend Nederland regio Noord konden de deelnemers aan de slag met Toekomstgericht Werkgeverschap. Verzekeraar Aon verzorgde een workshop over Toekomstbestendig risicomanagement. Daarbij ging het bijvoorbeeld om cybersecurity en aansprakelijkheid in relatie met de Wet Kwaliteitsborging. De workshop van Greetje Bronsma van Enexis zette de schijnwerpers op de Toekomst van energie, en in het bijzonder waterstof. Centraal stond de pilot die Enexis draait met een boer die de overstap heeft gemaakt naar de productie van waterstof. Diverse woningen zijn op het waterstofnet van die boer aangesloten. Bij Willemijn Visscher van Bouwend Nederland en Kees Huising van de Hanzehogeschool konden de deelnemers terecht voor een workshop over digitalisering in de bouw en infra. Rond 18.30 uur was het programma afgelopen en kon er tijdens het walking diner worden nagepraat over wat er zoal was gepasseerd en wat voor plannen het had losgemaakt voor de toekomst.