Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Samen Digitaal Veilig

Afbeelding Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Samen Digitaal Veilig
woensdag 10 augustus 2022

Bouwend Nederland tekende op dinsdag 9 augustus een samenwerkingsovereenkomst met platform Samen Digitaal Veilig. Dit initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland helpt ondernemers om veilig digitaal te werken. Gebruik van het platform is gratis voor leden van Bouwend Nederland.

Cybercriminaliteit door gijzeling van bedrijfsgegevens is in dit digitale tijdperk een groot bedrijfsrisico. En dat wordt niet altijd onderkend. Uit onderzoek van Bouwend Nederland uit 2020 bleek dat minder dan twintig procent van de bouw- en infra-ondernemingen zich actief inzet om digitaal veilig te werken. "Dat is schrikbarend weinig", zegt directeur Bouwend Nederland Fries Heinis. "Door in te zetten op preventie kan een ondernemer veel leed voorkomen. Digitale kwetsbaarheid kost geld". 

Hoe werkt het?

Samen Digitaal Veilig is een praktische website voor ondernemers om zichzelf en hun medewerkers op te leiden in digitale veiligheid. Medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen. Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. En na het invullen van een veiligheidsscan komen alle resultaten en voortgang van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheids-dashboard te staan.

Waarom dit platform?

"Wij merken dat veel ondernemers het belang van veilig digitaal werken niet scherp op het netvlies hebben" zegt mede-initiatiefnemer van Samen Digitaal Veilig en directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser. "De materie is complex en de ervaring leert dat veel ondernemingen de risico's onderschatten of menen dat het zo'n vaart niet zal lopen omdat niemand op hun data zit te wachten. En dat is een misvatting. Het gaat de criminelen erom dat jouw digitale klantgegevens, agenda-afspraken en data cruciaal zijn voor jouw bedrijfsvoering. En dat jij geld wilt betalen als de toegang tot die gegevens is geblokkeerd".

Acties Bouwend Nederland

Bewustwording en preventie zijn belangrijke instrumenten in de strijd tegen cybercriminaliteit. Bouwend Nederland is al enige tijd actief om haar leden op dit vlak te ondersteunen. Fries Heinis: "Door onze samenwerking met het Digital Trust Center zijn we in staat geweest om het bewustzijn te verhogen, ondersteunende instrumenten aan te bieden, voorlichting te geven en trainingen aan te bieden vanuit onze BNL Academy. De aansluiting bij Samen Digitaal Veilig is daar voor ons en onze leden een waardevolle aanvulling op".

Op de foto de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst in Het Bouwhuis in Zoetermeer. Vlnr: Leendert-Jan Visser (directeur MKB-Nederland), directeur Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) en Coen van den Berg (directeur Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen IVBB).