"De jeugd is een vergeten groep"

Een gesprek met Gerben Geerdink van STEP Nederland

Afbeelding "De jeugd is een vergeten groep"
maandag 1 mei 2023

STEP is een landelijke organisatie die elke dag bezig is met het herstel en voorkomen van klachten aan het lichaam. Verzuim door fysieke overbelasting is op iedere werkvloer een steeds groter wordend probleem. Of je nou fysiek bezig bent of aan het bureau zit: rug-, schouder- en RSI-klachten komen overal voor en bij elke generatie.

"STEP zorgt bij uitval voor een snelle en duurzame terugkeer op de werkvloer. Maar liever nog voorkomen we uitval", zegt Gerben Geerdink die onder meer als fysiotherapeut, ZelfZorg-instructeur en kwaliteitsbeheerder aan STEP Nederland is verbonden.

Hoe moet je tillen? Hoe kun je als machinist na een dag werken weer fris en zonder pijn uit je cabine stappen? Maar ook: hoe haal ik gezond mijn pensioen? Het zijn allemaal vragen waar Gerben Geerdink uit Lichtenvoorde dagelijks mee te maken heeft. Voor STEP Nederland geeft hij voorlichting en trainingen aan diverse beroepsgroepen over veilig (fysiek minder belastend) lichaamsgebruik in werk- en thuissituaties. Daarnaast helpt hij werkenden met fysieke klachten weer pijnvrij te functioneren en herhaling van blessures te voorkomen.

Interventie

"Om maar direct met de deur in huis te vallen: onze dienstverlening is niet alleen voor oudere werknemers", zegt Gerben. "Wist je dat de jeugd van tegenwoordig door minder beweging, minder fysieke arbeid, meer computergebruik en minder sporten fysiek stijver is dan twintig jaar geleden? Ze lopen daarmee een hoger risico op uitval door werkgerelateerde blessures. Toch is het op ergonomisch gebied een vergeten groep. Daar moet verandering in komen, anders wordt het ziekteverzuim op de werkvloer op termijn alleen maar groter."

Voor werknemers die overbelast zijn en daardoor fysieke klachten hebben, kunnen bouw- en infrabedrijven van Bouwend Nederland bij STEP terecht. Die organisatie zorgt ervoor dat jouw medewerker snel (en duurzaam) naar de bouwplaats kan terugkeren. "Maar we willen ook voorkomen dat de medewerkers opnieuw uitvalt. Interventie krijgt bij (dreigend) verzuim gelukkig meer en meer aandacht."

Aandacht en training

Wie een verzuimverzekering van (onder andere) De Goudse heeft, kan van STEP gebruikmaken. Daarvoor is budget beschikbaar. STEP onderzoekt en inventariseert, brengt fysieke knelpunten in beeld, maar ook wettelijke kaders en normeringen. Verder kijkt STEP naar technische, organisatorische en humane ergonomie en geeft vooral op de werkvloer trainingen. "We lossen bestaande klachten en uitval op en helpen ze te voorkomen. Werkgerelateerde blessures blijven altijd bestaan. Maar deze zijn met aandacht, training en zelfredzaamheid voor een belangrijk deel ook vermijdbaar."

Ledenvoordeel

De inzet van STEP bij (dreigend) verzuim wordt tot maximaal 850 euro per werknemer door de Bouwend Nederland-verzuimmantels bij onder meer De Goudse vergoed. Leden van Bouwend Nederland krijgen 10 tot 15% korting op alle STEP-diensten.

Meer weten?

Wil je uitval door fysieke inspanning tot een minimum beperken? Neem dan contact met ons op. Bel 079 32 52 166 of stel je vraag via onderstaande knop.

Stel je vraag

 

Dit artikel is gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenservice, editie voorjaar 2023. Klik hier om het hele magazine te lezen.