Nieuws
Het Kennisplatform Constructieve Veiligheid (KPCV) presenteert een publicatie over het borgen van constructieve veiligheid bij houtbouw. Je krijgt aanbevelingen plus een praktische checklist voor elke fase van het bouwproces. Manager Constructie en Duurzaamheid Mischa Falger van BAM Advies & Engineering en adviseur Arjan de Roo van STEP Engineering benoemen vier belangrijke aandachtspunten.
In het derde seizoen van 'De bouw maakt het' krijgt Nederland weer een uniek kijkje achter de hekken van de mooiste bouw- en infraprojecten. Presentator Daan Nieber spreekt wekelijks de bouwers die werken aan ons land van de toekomst. Het programma is van 6 september tot en met 25 oktober elke zaterdag om 17.00 uur te zien op RTL4 en daarna terug te kijken via Videoland, het Youtubekanaal van 'De bouw maakt het' en debouwmaakthet.nl.
Digitale veiligheid staat steeds hoger op de agenda – en terecht. Cyberaanvallen richten zich steeds vaker op mkb-bedrijven, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je als ondernemer veel doen om je organisatie weerbaarder te maken.
Op vrijdag 4 juli jongstleden vond het jaarlijkse ledenuitje van Afdeling Stedendriehoek/Salland plaats. De dag stond in het teken van innovatie, ontspanning en onderlinge ontmoeting. Het programma begon met een boeiende en informatieve rondleiding bij de Fijn Wonen fabriek in Heerenveen, gevolgd door een ontspannen vaartocht op een Lounge skûtsje met aansluitend een uitgebreide barbecue. De zomerse omstandigheden en de uitstekende verzorging maakten het geheel tot een geslaagde en aangename bijeenkomst.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 extra bij straatwerk. De inspecteur zal het werk onmiddellijk stilleggen bij overtredingen op fysieke belasting en doorpakken richting de opdrachtgever en coördinator ontwerpfase. In een webinar vertellen we, samen met de Arbeidsinspectie, hoe je veilig en gezond kan werken volgens de Arbowet.
Voor Bart Bos (19) uit Vriezenveen is het zonneklaar: hij hoort thuis in de weg- en waterbouw. Sinds hij in 2022 aan de slag ging in de GWW-sector, is hij niet meer weg te denken van het werkveld. Met een passie voor grote machines, teamwerk en zichtbare resultaten, weet hij precies waarom hij hier wil blijven. "De wegenbouw is gewoon mooi werk." Zijn ambitie? Machinist worden op de grote kraan. Wat maakt dit vakgebied zo aantrekkelijk voor jonge vakmensen als Bart?
Werkgevers in de bouw en infra willen dat hun mensen gezond en gemotiveerd hun pensioen halen. Hoe pak je dat aan in een sector met zwaar werk en personeelstekorten? Volgens Guido Welter van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) is duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke opdracht van individu, leidinggevende, groep en organisatie. Biggelaar Groep, een infrabedrijf uit Gelderland, introduceerde het programma Big Fit. Wat houdt dat in?
De finalisten voor de JBN Award 2025 zijn bekend! Uit een reeks aanmeldingen zijn drie jonge bouwprofessionals geselecteerd die ieder op hun eigen manier laten zien wat vernieuwend leiderschap, duurzame ambitie en technische innovatie betekenen in de praktijk. Dit jaar dingen Ben Muller, Cora de Groot en Niels Bakker mee naar de titel. Wie van hen wordt dé jonge bouwvernieuwer van het jaar?
Vandaag presenteerden LTO Nederland, de jonge boeren en tuinders (NAJK), provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) een stikstofplan met daarin een aantal stappen in de goede richting. Het is onvoldoende: om vergunningen te kunnen verlenen is het noodzakelijk dat op korte termijn stevige juridisch geborgde stikstofemissiereductie plaatsvindt. Het is goed dat de initiatiefnemers spreken over wettelijk vast te leggen sancties als de emissienormen in 2030 en 2035 niet gehaald worden, zoals vergunningen intrekken en korting van dierrechten. Toch is het plan nog onvoldoende om Nederland van het slot te halen. Het is bovendien nog onduidelijk wat die normen inhouden. Dat concluderen VNO-NCW, Natuurmonumenten, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu.
Per 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actiever op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp). Dit heeft gevolgen voor onze sector. In dit artikel lees je wat bedrijven in de bouw en infra zelf doen om een juiste inzet van zzp'ers vorm te geven, welke ontwikkelingen we zien bij het aantal zzp'ers en hoe de Belastingdienst handhaaft bij bedrijven in onze sector.
Ben jij meer een doener of denker dan een prater? Jongeren met interesse in de bouw of infra waarschijnlijk ook. Daarom zoeken we mensen uit het veld waarin zij zich kunnen herkennen. Voor een eerlijk verhaal uit de praktijk; over het werk en wat ze kunnen verwachten.
Steeds meer woningcorporaties en bouwbedrijven kiezen voor gestandaardiseerde renovatieprocessen en oplossingen die zorgen voor snelheid, voorspelbaarheid en schaalvoordeel. De praktijkverhalen lees je in onze nieuwe publicatie Een overzicht van renovatietreintjes in de corporatiesector. De publicatie is op 26 juni gepresenteerd aan de Contactgroep Vastgoedonderhoud en werd enthousiast ontvangen.
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.