Werken op de bouwplaats

Coronacrisis: veelgestelde vragen en praktische informatie

Afbeelding Werken op de bouwplaats

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen en praktische informatie over gezondheid en hygiëne, het protocol Samen veilig doorwerken en het werken op 1,5 meter afstand. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met de coronahelpdesk van Volandis of Bouwend Nederland Advies. Ook vindt u veel praktische informatie en tools op de coronapagina van AWVN, de coronapagina van VNO-NCW en het coronaloket van de KVK.

Aantal personen op een werk

Tijdens de persconferentie van dinsdag 3 november kondigde het kabinet extra maatregelen aan. Eén van deze maatregelen betreft het maximum aantal van 2 gasten thuis en 2 personen samen buiten. We brengen graag onder de aandacht dat deze maatregelen géén gevolgen hebben voor het protocol  ‘Samen veilig doorwerken’ in de Bouw en Techniek.

Mogen er nu nog maar maximaal 2 personen op een bouwplaats of in een woning werken?

Nee, de maximale groepsgrootte geldt niet voor de werkplek. Als het nodig is mag je met meer mensen op de werkplek aanwezig zijn. Het maximale aantal is 100 personen. Maar om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te maken, moet je natuurlijk altijd streven naar het minimale aantal mensen dat op de werkplek aanwezig is.

Voor meer info, bekijk de uitzonderingen op de regel op de website van de Rijksoverheid.

Zijn grenswerkers uitgezonderd van de regels voor thuisquarantaine?

Nee, ook mensen die in buurlanden werken moeten onder de huidige regels bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine. Wel is er voor hen de uitzondering dat ze deze quarantaine mogen onderbreken voor het uitvoeren van werk in een buurland.

Concreet betekent dit dat als mensen in België of Duitsland gewerkt hebben, ze bij terugkomst tien dagen in quarantaine gaan. Deze periode mag onderbroken worden voor nieuw werk in een grensland en gaat opnieuw in bij terugkomst. Als een werknemer bijvoorbeeld vijf dagen België werkt en thuis (in Nederland) is voor het weekend, dan moet hij in het weekend in quarantaine. Op maandag mag hij weer naar België.

Dit geldt ook zo voor werknemers die dagelijks voor werk naar een grensland reizen. Zij blijven ‘s avonds na thuiskomst in quarantaine en mogen de volgende dag weer naar het werk in het grensland.

Komen werknemers voor langere tijd thuis, dan moeten zij tien dagen in quarantaine.

Gezondheid en hygiëne

Hieronder vindt u veelgestelde vragen rond gezondheid en hygiëne bij corona.

Is er voorlichtingsmateriaal over RIVM-richtlijnen voor op de bouwplaats?

De Rijksoverheid heeft een uitgebreide set communicatiemiddelen gemaakt waarin de richtlijnen van het RIVM worden uitgelegd en waarop praktische aanwijzingen staan hoe de verspreiding van het coronavirus voorkomen kan worden. Via deze link kunt u de campagnemiddelen als posters, flyers en uitingen voor op de sociale media downloaden. Ook is er materiaal beschikbaar voor laaggeletterden. Mist u nog iets? Laat het ons weten! Bij voldoende vraag zal Bouwend Nederland kijken of ze eigen materiaal kan ontwikkelen.

Hoe kan ik de kans op besmetting met het coronavirus verkleinen?

 • Houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar.
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen
 • Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Was je handen regelmatig met zeep;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Houd de website van het RIVM in de gaten voor verdere informatie hierover.

Welke maatregelen kan ik nemen om werknemers te beschermen?

Het RIVM geeft vooralsnog aan dat mensen die verkouden zijn of longklachten hebben zich geen zorgen hoeven te maken dat ze het coronavirus hebben. Dit tenzij ze recent in gebieden zijn geweest waar het virus zich al verspreid heeft, of ze de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus en ziekteverschijnselen hebben. Er is sprake van ziekteverschijnselen bij koorts (meer dan 38 graden), hoesten of benauwdheid. In dat geval moeten ze telefonisch contact opnemen met hun huisarts of de lokale GGD. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Het RIVM adviseert mensen die mogelijk besmet kunnen zijn geraakt met het coronavirus om thuis te blijven en uit te zieken. Het gaat om twee groepen mensen:

 • Huisgenoten van patiënten met COVID-19;
 • Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en die verkoudheidsklachten of koorts hebben.

Voorzieningen op de werkvloer
Speciale voorzieningen op de werkvloer in verband met het virus zijn vooralsnog niet nodig. Het RIVM geeft aan dat de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het virus te voorkomen heel simpel zijn. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het gaat om de volgende maatregelen:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen (sinds maandag 9 maart).

NB: Het verstrekken van mondkapjes heeft geen enkele zin. De simpele papieren mondkapjes, zoals die bijvoorbeeld in China gebruikt worden, beschermen niet.

Wat moet je doen als je mogelijk geïnfecteerd bent?

Neem telefonisch of per mail contact met je huisarts of huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts of huisartsenpost toe. Je kunt dan anderen die daar aanwezig zijn besmetten. De huisarts stelt aan de hand van een aantal vragen vast wat er aan de hand is en vertelt wat je eventueel moet doen. Meer weten over het coronavirus? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Hoe zorg ik ervoor hoe mijn werknemers gezond thuiswerken?

Het is voor veel mensen wennen om ineens vanuit huis te moeten werken. Zo kan het lastig zijn om een geschikte werkplek thuis te creëren, die vaak ook nog gedeeld wordt met een partner of kinderen die ook aandacht willen. Bekijk de onderstaande tips die je helpen om op een prettige en gezonde manier thuis te werken.

Zorg voor een gezonde werkomgeving

 • Probeer rust te creëren
  Zoek een plek waar je weinig afleiding hebt. Niet alleen voor de volle concentratie, maar ook om het geluid letterlijk te beperken.
 • Zorg voor voldoende beweging
  Een hele dag zitten aan een bureau of keukentafel is niet goed voor onze gezondheid. Zorg daarom voor fysieke beweging tussen je werk door.
 • Pas je werk aan
  Maak gebruik van de flexibiliteit die je nu hebt en zorg voor een werkritme dat bij jou en jouw huidige situatie past.
 • Blijf in verbinding met elkaar
  • Ook al ben je nu niet fysiek bij collega’s, het is juist nu van belang om in verbinding met elkaar te blijven. Pak eens wat vaker de telefoon (als de omgeving het toelaat) en bel een collega op in plaats van een mail te sturen.
  • Plan met je team een paar momenten per week voor een telefonische vergadering waarbij je kunt delen wat er speelt en tips kunt uitwisselen.
  • Plan een dagelijks virtueel koffiekwartiertje in.
 • Andere tips
  • Zorg, binnen de mogelijkheden die je thuis hebt, voor een goede werkplek, met een goed bureau, goede stoel en goede monitor.
  • Handel je telefoontjes, als het kan, lopend af. Zo word je niet afgeleid door e-mails of andere stukken en kom je even van je stoel af.
  • Ga tijdens de lunch naar buiten voor een wandeling.
  • Laat gesprekken niet langer dan 45 minuten duren. Zo blijf je scherp en heb je de mogelijkheid om na elk overleg even te bewegen, iets te drinken te halen, en weer op tijd klaar te zitten voor de volgende afspraak.

Richt je werkplek goed in: arbo-richtlijnen voor thuiswerken

Omdat niet iedereen thuis een ingerichte kantoorwerkplek heeft, bestaat er bij veelvuldig thuiswerken een risico op klachten van met name de nek-/schouderregio (CANS, voorheen RSI). Bijvoorbeeld doordat je met een laptop aan de eettafel gaat zitten. Hierbij ontbreekt vaak steun voor de armen of moet je je schouders optrekken omdat de stoel te laag is ten opzichte van de tafel.

Om zo gezond en duurzaam mogelijk thuis te werken, wordt aangeraden de volgende tips te volgen:

 • Indien je veel moet bellen, gebruik dan bij voorkeur oortjes/koptelefoon of de speakerfunctie zodat je je handen vrij hebt.
 • Heb je een thuis een kantoorwerkplek? Gebruik deze dan zoals je dit op kantoor ook gewend bent.
 • Heb je een kantoorstoel bij een eettafel staan?
 • Stel de armsteunen van de stoel dan in voor een goede, ontspannen steun van de armen.
 • Plaats de stoelzitting vervolgens hoger, zodat de armsteunen op dezelfde hoogte staan als het tafelblad.
 • Zet iets onder de voeten zodat de bovenbenen horizontaal gesteund worden op de stoel.
 • Heb je bovenstaande niet? Probeer dan de stoel eventueel wat te verhogen, zodat je de schouders niet te veel hoeft op te trekken als de onderarmen op tafel liggen.
 • Steun de armen goed op tafel met het toetsenbord iets verder weg, maar houd de rug recht en voorkom voorover hangen.
 • Wissel zitten aan de tafel ieder half uur af met rondlopen, bewegen of het doen van oefeningen. Loop bijvoorbeeld rond als je telefoneert. Gebruik eventueel pauzesoftware, zoals Workrave, om je eraan te herinneren dat het tijd is om te bewegen.
 • Ga regelmatig een half uur met de laptop op schoot op de bank of fauteuil zitten. Leg eventueel een kussen onder de ellebogen als steun.
 • Gebruik, indien mogelijk, aan tafel een apart toetsenbord en plaats de laptop op een verhoging (bijvoorbeeld een stapel boeken), zodat de bovenrand van het scherm iets onder ooghoogte komt.
 • Wees bij het werken op de laptop, zonder apart toetsenbord, extra alert op het ontspannen van je schouder- en nekspieren en beweeg extra, zodat de spieren goed doorbloed blijven.
 • Stel, indien je een aparte monitor gebruikt, deze in op bovengenoemde hoogte.
 • Ga bij voorkeur op een plek zitten met het raam aan de zijkant of achter je. Het is extra vermoeiend om richting het daglicht te kijken.

Protocol Samen veilig doorwerken

Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Het protocol is een van de uitkomsten van de gesprekken die minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen met Bouwend Nederland, Techniek Nederland en andere partijen uit de sector voeren om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.

Waar vind ik het protocol Samen veilig doorwerken?

Klik hier voor het protocol Samen veilig doorwerken in het Nederlands (or in English)

Waar download ik de poster Maatregelen op de bouwplaats?

Download hier de poster Maatregelen op de bouwplaats.

Waar vind ik de poster Maatregelen werkzaamheden in en rond het huis?

Download hier de poster Maatregelen werkzaamheden in en rond het huis.

Waar vind ik de posters in het Engels, Pools en Turks?

Download hier de posters in andere talen.

Waar kan ik terecht met vragen over veilig werken op de bouwplaats?

Voor vragen over veilig werken op de bouwplaats heeft Volandis een speciale helpdesk ingericht op https://www.helpdeskcorona-bt.nl/. Een centraal loket voor vragen, informatie en meldingen. Deskundigen geven advies via het gratis telefoonnummer 085 – 080 1544, e-mail en chat. De helpdesk ondersteunt het recent verschenen protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Kom je er niet uit? Dan kun je uiteraard ook altijd terecht bij Bouwend Nederland Advies.

Werken op 1,5 meter afstand

Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. De bouwplaats valt hier gelukkig niet onder. Wel is van essentieel belang om de RIVM-richtlijn van 1,5 meter afstand na te leven. Niet alleen op de bouwplaats zelf maar ook bij het vervoer naar én van de bouwplaats. Hieronder lichten we dat toe.

1,5 meter afstand houden bij deze klus kan niet, wat nu?

Bij samenwerken tillen, laden en lossen, et cetera is niet altijd afstand te houden. Ga eerst na of het anders opgelost kan worden, denk daarbij creatief. Ga in ieder geval na:

 • Is de klus noodzakelijk of kan deze uitgesteld worden?
 • Is de klus op een andere manier uit te voeren? Denk bijvoorbeeld aan:
  • til en verplaats mechanisch in plaats van samen;
  • overleg in groepjes van maximaal drie personen;
  • gebruik hulpmiddelen om iets op zijn plek houden.

Kun je werken op korte afstand niet vermijden, houd je dan aan de volgende regels:

 • Maak afspraken over veilig werken. Betrek daarbij de coronaverantwoordelijke. Gebruik de TRA-methodiek als je daar gewoonlijk ook mee werkt.
 • Onderzoek of afschermen mogelijk is.
 • Raak voor zover mogelijk niet dezelfde oppervlakken aan. Blijf ieder aan een kant als dat mogelijk is.
 • Volg de hygiëneregels:
  • Raak je gezicht niet aan.
  • Nies en hoest in je elleboog.
  • Neem eigen papieren zakdoekjes mee en gooi deze na een keer gebruiken weg in een afgesloten prullenbak of zak. Was daarna je handen. 

Heb je twijfel of je het moet doen; stop dan met je werk en overleg!  Blijven er vragen bel je arbodienst of de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Er zijn veel mensen aan het werk op een project. Hoe ga ik hiermee om?

In principe kunnen projecten openblijven en kan er doorgewerkt worden. Neem de volgende aandachtspunten in acht:

 • Maak samen met de verschillende partijen afspraken over wat iedereen moet doen om de kans op het overdragen van corona zo laag mogelijk te houden.
 • Ga niet naar het werk bij hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts.
 • Leef de hygiëneregels goed na: minimaal dagelijkse schoonmaak van toiletten, deurklinken en gezamenlijk gebruikte apparatuur is noodzakelijk. Desinfecteer gezamenlijk gebruikte apparatuur regelmatig met 70% isopropylalcohol doekjes als de apparatuur hiertegen kan. Instrueer medewerker het eigen gezicht zo weinig mogelijk aan te raken. Zorg voor voldoende water, zeep en papieren handdoekjes. Was de handen meerdere keren per dag.
 • Splits groepen tijdens de pauzes, ga niet dicht naast elkaar zitten.
 • Laat werknemers zo veel mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats gaan.
 • Laat de werknemers zoveel mogelijk in dezelfde teams en op dezelfde locaties werken, zodat men niet telkens met anderen in contact komt.
 • Beperk contacten met externen zo veel als mogelijk. Maak hier afspraken over met leveranciers en bouwpartners. Bijvoorbeeld leveringen buiten de bouwplaats laten plaatsvinden, telefonisch overleg voeren of aangepaste werktijden aanhouden.
 • Spreek elkaar aan op (gevaar onderschattend) afwijkend gedrag, zoals naar het project komen met verkoudheidsklachten. Meld deze situaties daarna direct bij de leidinggevende en zoek naar een oplossing. Als het niet lukt om hier serieus mee om te gaan: overweeg dan om de medewerkers tijdelijk van het project te halen.
 • Schakel bij twijfel of grote onrust bij medewerkers de arbodienst of bedrijfsarts in voor advies over voortzetten werkzaamheden.
 • Het is belangrijk contact te vermijden en 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren.
 • Indien op een klus op korte afstand van elkaar gewerkt moet worden, overleg dan met de opdrachtgever om dit op te lossen.
 • Dichtbij elkaar werken is acceptabel als het voor het werk echt nodig is en maar kort duurt.
 • Beschermende handschoenen zijn over het algemeen niet nodig. Nadeel van handschoenen is dat men (vooral als de handschoenen lang worden gedragen en het een gewoonte is) alsnog allerlei oppervlakken en het gezicht gaat aanraken. Bij korte werkzaamheden met extra risico’s (bijvoorbeeld wanneer men spullen aan elkaar moet doorgeven), kunnen wegwerphandschoenen waar het virus niet doorheen komt wel hulp bieden. Raak tijdens dit werk het gezicht niet aan. Veel handen wassen blijft noodzakelijk.

Er zijn veel mensen aan het werk op een bouwplaats. Hoe ga ik hiermee om?

In principe kunnen bouwplaatsen openblijven en kan er doorgewerkt worden. Bouwplaatsen in de openlucht vormen een verminderde kans op besmetting en de volgende aandachtspunten moeten in acht worden genomen:

 • Hygiëneregels moeten goed nageleefd worden, groepen tijdens schaft splitsen, extra schoonmaken van toiletten, deurklinken etc.
 • Werknemers zo veel mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats laten gaan
 • De werknemers zoveel mogelijk in dezelfde teams en op dezelfde locaties laten werken
 • Contacten met externe zo veel als mogelijk beperken. Afspraken hierover maken met leveranciers en onderaannemers. Bijvoorbeeld leveranties buiten de bouwplaats te laten plaatsvinden en onderaannemers in eigen bus laten schaften.
 • Elkaar (streng) aanspreken op (gevaar onderschattend) afwijkend gedrag.
 • Bij twijfel of grote onrust bij medewerkers de GGD inschakelen voor advies over voortzetten werkzaamheden
 • Advies GGD opvolgen.
 • Houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar.

Hoe ga ik om met werknemers die bij particulieren thuis werk verrichten?

Als werkgever ben je verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken in een veilige omgeving. Om ervoor te zorgen dat werknemers die bij particulieren thuis werken, dit ook zo veilig mogelijk kunnen doen, zijn de volgende tips van belang;

 • Plan een toolboxmeeting (eventueel online) waarin je aan de werknemers aangeeft welke voorzorgsmaatregelen door het RIVM zijn voorgesteld om zo veilig mogelijk te kunnen werken, en bespreek met hen het beleid dat jullie hanteren;
 • Stuur een dag voorafgaand aan de werkzaamheden een mail naar de klant waarin je vraagt of het verantwoord is dat de afspraak doorgaat. Als de klant niet tijdig reageert is het verstandig om even na te bellen. De klant is niet verplicht om aan te geven of hij/zij klachten ervaart, maar dient wel aan te geven of het verstandig is om de afspraak door te laten gaan;
 • Informeer je werknemers dat ze vrij zijn om de uitvoerende werkzaamheden te staken te gaan op het moment dat ze toch tegen situaties aanlopen waarin ze zich onveilig voelen. Bijvoorbeeld als een klant hoestend en niezend de deur opendoet of als de bewoner geen anderhalve meter afstand houdt. De werknemer geeft dan aan de klant aan dat hij het i.v.m. het risico op besmetting met corona niet verstandig vindt om naar binnen te gaan en geeft dit ook door aan zijn leidinggevende of planner.

Kunnen werknemers nog samen in een busje naar de bouwplaats

Bij het samenreizen is de geadviseerde afstand van 1,5 meter niet te handhaven. De volgende stappen dienen gevolgd te worden:

 • Is het nodig het werk met meerdere personen te doen? Zo nee, doe het werk dan alleen.
 • Indien het werk met meerdere medewerkers gedaan moet worden: kan eenieder met eigen vervoer komen? Zo ja, dan is het nodig dat dit georganiseerd wordt.
 • Alleen als het écht noodzakelijk is dat een autorit gedeeld wordt door meerdere personen is dit acceptabel. Het volgende is van toepassing:
  • zorg voor extra ventilatie in de auto (raampje open bij lekker weer of hogere stand van ventilatiesysteem en vermijd de recirculatie stand!)
  • zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes
  • ga iedere keer op dezelfde plek zitten in de auto
  • houd onderling zoveel mogelijk afstand in de auto, bij in- en uitstappen, etc.

Er zijn veel mensen aan het werk op een project. Hoe ga ik hiermee om?

In principe kunnen projecten openblijven en kan er doorgewerkt worden. Neem de volgende aandachtspunten in acht:

 • Maak samen met de verschillende partijen afspraken over wat iedereen moet doen om de kans op het overdragen van corona zo laag mogelijk te houden.
 • Ga niet naar het werk bij hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts.
 • Leef de hygiëneregels goed na: minimaal dagelijkse schoonmaak van toiletten, deurklinken en gezamenlijk gebruikte apparatuur is noodzakelijk. Desinfecteer gezamenlijk gebruikte apparatuur regelmatig met 70% isopropylalcohol doekjes als de apparatuur hiertegen kan. Instrueer medewerker het eigen gezicht zo weinig mogelijk aan te raken. Zorg voor voldoende water, zeep en papieren handdoekjes. Was de handen meerdere keren per dag.
 • Splits groepen tijdens de pauzes, ga niet dicht naast elkaar zitten.
 • Laat werknemers zo veel mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats gaan.
 • Laat de werknemers zoveel mogelijk in dezelfde teams en op dezelfde locaties werken, zodat men niet telkens met anderen in contact komt.
 • Beperk contacten met externen zo veel als mogelijk. Maak hier afspraken over met leveranciers en bouwpartners. Bijvoorbeeld leveringen buiten de bouwplaats laten plaatsvinden, telefonisch overleg voeren of aangepaste werktijden aanhouden.
 • Spreek elkaar aan op (gevaar onderschattend) afwijkend gedrag, zoals naar het project komen met verkoudheidsklachten. Meld deze situaties daarna direct bij de leidinggevende en zoek naar een oplossing. Als het niet lukt om hier serieus mee om te gaan: overweeg dan om de medewerkers tijdelijk van het project te halen.
 • Schakel bij twijfel of grote onrust bij medewerkers de arbodienst of bedrijfsarts in voor advies over voortzetten werkzaamheden.
 • Het is belangrijk contact te vermijden en 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren.
 • Indien op een klus op korte afstand van elkaar gewerkt moet worden, overleg dan met de opdrachtgever om dit op te lossen.
 • Dichtbij elkaar werken is acceptabel als het voor het werk echt nodig is en maar kort duurt.
 • Beschermende handschoenen zijn over het algemeen niet nodig. Nadeel van handschoenen is dat men (vooral als de handschoenen lang worden gedragen en het een gewoonte is) alsnog allerlei oppervlakken en het gezicht gaat aanraken. Bij korte werkzaamheden met extra risico’s (bijvoorbeeld wanneer men spullen aan elkaar moet doorgeven), kunnen wegwerphandschoenen waar het virus niet doorheen komt wel hulp bieden. Raak tijdens dit werk het gezicht niet aan. Veel handen wassen blijft noodzakelijk.

Is werken met rioleringen of rioolwater gevaarlijk?

Bij enkele rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) in Nederland heeft het RIVM het coronavirus in het rioolwater aangetroffen. Dit komt doordat het virus via ontlasting van sommige coronapatiënten in het riool terechtkomt. Medewerkers van rwzi’s hanteren strikte hygiënevoorschriften en zijn daarom goed beschermd tegen het virus.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de reguliere beschermingsmaatregelen voor medewerkers van rwzi’s en rioleringswerkers ook werken om hen tegen het coronavirus te beschermen. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden.

Vervoer

Kunnen werknemers nog samen in een busje naar de bouwplaats

Vanaf 1 juli 2020 is het mogelijk om met een busje of personenauto samen te reizen met personen uit meerdere huishoudens. Daarbij is een reservering, een gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje verplicht.

Scherm in de bus
Een veelgehoord initiatief is het aanbrengen van een scherm of schot in de bus/auto. Een scherm of schot in de bus plaatsen is niet nodig als je de regels van het RIVM opvolgt. Een dergelijk scherm kan de verkeersveiligheid in gevaar brengen en is niet acceptabel als vervanging van de regels uit het protocol. Als je alle regels uit het protocol opvolgt en je tóch veiliger voelt met een scherm, dan kun je dit uiteraard aan laten brengen. Let er dan goed op dat deze het zicht niet belemmert en maak het schot of scherm na elke rit schoon met een ontvettend sopje of 70% isopropylalcoholdoekjes.

Reizen met openbaar vervoer, hoe zit dat?

In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.

Is een mondkapje verplicht bij reizen met privévervoer?

Als personen uit meerdere huishoudens samen reizen in een personenauto in een bedrijfsmatige setting (bijvoorbeeld woon-werkverkeer), is een reservering, een gezondheidscheck vooraf en het gebruik van niet-medische mondkapjes verplicht.

 

 

Onze inzet

Bouwend Nederland zet zich iedere dag in om haar lidbedrijven zo goed mogelijk door de coronacrisis te helpen, met praktische informatie maar ook met tal van lobbyacties. Bekijk hier onze inzet.

Naar de lobbyacties

 

Staat uw vraag er niet bij?

Eind maart is Volandis gestart met de Helpdesk Corona Bouw & Techniek. U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis. Hiernaast zijn er verschillende andere loketten waar ondernemers met coronavragen terecht kunnen, zoals het coronaloket van de KVK en de coronapagina's met veelgestelde vragen van VNO-NCWAWVN en MKB Nederland. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met een van de adviseurs van BNL Advies.

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdesk