Digitaal zakendoen: waarom en hoe?

Werken met een laptop

De overheid wordt steeds digitaler. Je kunt ook als bedrijf steeds meer zaken digitaal regelen, bijvoorbeeld als je een vergunning aanvraagt bij het omgevingsloket, een offerte indient via TenderNed of als je een instemmingsaanvraag moet doen. Het bespaart tijd en geld. Veel bedrijven in onze sector zijn je voorgegaan. Hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het belangrijk?

Voorbeelden van zaken die het bedrijf digitaal kan regelen met de overheid zijn het aanvragen van een omgevingsvergunning (ook als je wilt bouwen in de buurt van een dijk of water), het deelnemen aan aanbestedingen, het aanvragen van subsidies en regelingen en het deponeren van een jaarrekening.

Digitaal zaken doen biedt meer mogelijkheden

Steeds meer zaken kunnen digitaal. Zowel met de overheid, als tussen bedrijven onderling. Het is mogelijk om:

 • Elektronisch te factureren, zowel richting de overheid als het ontvangen van elektronische facturen van leveranciers en gespecialiseerde aannemers. 
 • Veilig te communiceren met overheden via de Berichtenbox, bijvoorbeeld met een provincie.

Let op: elektronisch factureren wordt verplicht!

eHerkenning: veilig inloggen en betrouwbaar digitaal zakendoen

Veilig inloggen is belangrijk als je online zaken regelt bij de gemeente, belastingen betaalt of te maken heeft met andere overheidsorganisaties. Steeds meer overheidsorganisaties gebruiken eHerkenning om hun diensten online aan te bieden. Je kunt eHerkenning zien als een soort DigiD voor bedrijven. Met dit middel kun je bij meerdere onderdelen van de overheid terecht. Het is dus geschikt om vaker en op meerdere plaatsen te gebruiken. Dat scheelt het bedrijf veel verschillende wachtwoorden en biedt tegelijkertijd optimale veiligheid en betrouwbaarheid. Onze leden kunnen eHerkenningsmiddelen aanschaffen met ledenvoordeel.

eHerkenning is de digitale sleutel

eHerkenning is een efficiënte én betrouwbare dienst die de digitale herkenning van zakelijke afnemers van overheidsdiensten eenvoudig regelt. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie op het plaatsen van dubbel glas. Het is een makkelijke manier van inloggen met één middel (gebruikersnaam en wachtwoord) voor alle overheidsdiensten. eHerkenning werkt net als iDEAL. Je klikt op eHerkenning en je kunt inloggen met het middel waarmee je gewend bent in te loggen. Als je al aangesloten bent op UPconstruct dan heeft de organisatie daarvoor al een Z login eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau 1. Je kunt dan hetzelfde Z login eHerkenningsmiddel gebruiken voor het inloggen bij overheidsdiensten. Bij welke overheidsdiensten je terecht kunt met eHerkenning vind je op deze website onder 'Bedrijven'. 

Heb je nog geen eHerkenningsmiddel?

Vraag dan eHerkenning aan via onze ledenvoordeelpartner Z Login.

Lees meer

In 2019 wordt eHerkenning verplicht voor veel overheidsinstanties. Mede vanwege privacy (AVG) zullen verreweg de meeste diensten achter niveau eHerkenning 3 aangeboden gaan worden. Niveau 3 gaat daarmee de standaard worden. De eerste grote dienstverlener die overstapt op eHerkenning niveau 3 is het UWV. Dit zal ingaan op 1 november 2019. Als je zelf inlogt bij het UWV is het dus raadzaam om voor 1 november 2019 al een eHerkenning niveau 3 aan te schaffen, anders kun je niet meer inloggen. Werk je met een intermediair dan is het verstandig om deze te vragen of de intermediair al bezig is met ketenmachtigingen in te regelen met één van de zes eHerkenningsleveranciers. Bouwend Nederland heeft met Z login een ledenvoordeelprogramma. Vanwege het Z factuurplatform wordt dit al vaak gebruikt in de bouw- en installatiesector.

Hoe kan ik overstappen naar eHerkenning?

Bouwend Nederland werkt nauw samen met UnifiedPost op het gebied van elektronisch factureren (UPconstruct voorheen  Z factuur en Z login). Z login is de Single Sign On - oplossing van UnifiedPost. Je kunt dan met één gebruikersnaam en wachtwoord combinatie inloggen op de bij eHerkenning aangesloten overheidsdiensten. Ook Z factuur maakt voor het inloggen gebruik van Z login eHerkenning. Met één digitale sleutel heb je zo dus toegang tot verschillende online diensten. Wel zo makkelijk.

Wat moet je doen?

 • Ga naar deze website van Z login.
 • Vraag gratis een Z login eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau 1 aan.
 • Na het invullen van de gegevens ontvang je per post een brief met je persoonlijke activeringscode.
 • Vul de activeringscode in op de, in de brief aangegeven, url.
 • Je ontvangt een e-mail op het opgegeven adres.
 • Open de e-mail en klik op de link om het e-mailadres te bevestigen.
 • Log nu in met je bestaande Z login of maak een nieuwe Z login gebruikersnaam en wachtwoord aan als je nog geen Z login hebt.
 • Je gebruikersnaam en wachtwoord is nu je Z login eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau 1.

Betrouwbaarheid

eHerkenningsmiddelen zijn er op vier verschillende niveaus van betrouwbaarheid. De overheidsorganisatie waar je op wilt inloggen, bepaalt met welk niveau je dat mag doen. Je kunt wel met een eHerkenningsmiddel met een hogere betrouwbaarheid inloggen op een dienst die een lagere betrouwbaarheid vraagt, andersom gaat niet. Je eHerkenningsmiddel opwaarderen naar een hoger niveau is altijd mogelijk.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met de klantenservice van UnifiedPost via 085-0239300 of stuur een mail.

Wat is de Berichtenbox voor bedrijven?

De Berichtenbox voor bedrijven is een beveiligd e-mailsysteem. Hiermee communiceer je digitaal met overheidsorganisaties. Je kunt gemakkelijker procedures afhandelen, zoals vergunningaanvragen, meldingen, inschrijvingen en registraties. Met de Berichtenbox voor bedrijven kun je digitaal berichten uitwisselen met:

 • de Rijksoverheid
 • gemeenten
 • provincies
 • waterschappen
 • zelfstandige bestuursorganen (zbo's) zoals de Kamer van Koophandel
 • andere organisaties met een wettelijke taak.

Met de Berichtenbox bespaart VolkerWessels Telecom op de kosten. "Tijdwinst resulteert in kostenbesparing, zo simpel is het", stelt Fons Peeters. Fons is coördinator vergunningen bij VolkerWessels Telecom. "Bovendien bannen we door digitale transacties papiergebruik en post zoveel mogelijk uit." De Berichtenbox werkt voor gebruikers ongeveer hetzelfde als e-mail. Je wisselt elektronisch berichten uit met overheidsorganisaties. Technisch werkt de Berichtenbox anders. Door de beveiligde verbinding is de Berichtenbox betrouwbaarder. Ook weet je zeker dat  berichten op het juiste adres aankomen. Er zijn meer voordelen, zoals veiligheid en (juridische) zekerheid. Wil je een Berichtenbox aanmaken en gebruiken, je leest er hier alles over.