Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden is een belangrijk onderwerp binnen de bouw. Hierover zijn bepalingen opgenomen in de cao Bouw & Infra, de wet en andere regelgeving, maar heeft ook zeker praktische raakvlakken. Hieronder vind je een overzicht.

Zo zorg je voor de ideale arbeidsomstandigheden

Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om de arbeidsomstandigheden -naast je eigen gezonde verstand- ook nauwlettend te volgen volgens de cao Bouw & Infra en de Arbeidsomstandighedenwet. In hoofdstuk 7 van de cao vind je specifieke regels voor veiligheid en gezondheid. Met als voorbeelden: een effectief arbobeleid, inclusief een RI&E, een preventiemedewerker, PAGO-mogelijkheden, ziekteverzuimbeleid en voorlichting aan werknemers, is hierbij van belang. Benieuwd naar alle richtlijnen voor een veilige werkomgeving?

 

Bekijk arbeidsomstandigheden

Een risico inventarisatie evaluatie: dit houdt het in

Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je verantwoordelijk voor een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Dit is een wettelijk verplicht middel om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Dit proces, waarbij risico's systematisch worden geïdentificeerd en geëvalueerd, resulteert in een Plan van Aanpak (PVA) voor risicobeheersing.

 

Hierbij kan je werknemers betrekken, het PVA jaarlijks herzien en bespreken met de ondernemersraad of personeelsvertegenwoordiging. We vertellen je er meer over.

 

Bekijk risico inventarisatie en evaluatie (RI&E)

Vergroot je kennis

Veiligheidsmanagement

Leer op een praktische 'no-nonsense' manier hoe je kan voldoen aan de wettelijke veiligheidsverplichtingen.

Een RI&E: een must voor ieder bedrijf!

Zo leer je het maken van een aanzet van een eigen RI&E.

Onwerkbaar weer

Soms is het weer zodanig slecht dat er eigenlijk niet gewerkt kan worden. De cao Onwerkbaar weer Bouw & Infra bepaalt wanneer er vanwege het weer niet meer gewerkt kan worden. De werkgever beoordeelt in redelijk overleg met de betrokken werknemers, waarbij zowel het bedrijfsbelang als de veiligheid en gezondheid van de werknemers in acht worden genomen, wanneer en hoe lang als gevolg van ongunstige weersomstandigheden of te weinig licht niet kan worden gewerkt.

 

Bekijk Onwerkbaar weer

Houd je medewerkers veilig met persoonlijke beschermingsmiddelen

 

De veiligheid van je medewerkers staat natuurlijk voorop. Daarom gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer andere veiligheidsmaatregelen niet voldoende bescherming bieden. Als ondernemer verstrek je kosteloos PBM aan je werknemers, houd je een overzicht bij en laat je werknemers tekenen bij ontvangst. Als een werknemer PBM weigert, wijs je op het veiligheidsbelang, onderzoek je eventuele problemen en zorg je voor reparatie of vervanging. Zorg voor duidelijke uitleg en schriftelijke vastlegging, inclusief een PBM-verklaring. Lees snel verder!

 

Bekijk persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Download het PBM voorbeeldformulier voor medewerkers

Persoonlijke beschermingsmiddelen bied je gratis aan je werknemer. Het is verstandig om goed bij te houden welke PBM je aan de werknemers verstrekt en hier ook voor te laten tekenen. Gebruik hiervoor dit PBM voorbeeldformulier.

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Lyreco - Veiligheidskleding en PBM's

Het meest volledige PBM-aanbod voor de veiligheid van jouw medewerkers. Vandaag vóór 17.00 uur besteld, de volgende werkdag geleverd.

Werkman Oost - Veiligheidskleding en PBM's

Jouw specialist voor veiligheidskleding en PBM’s. Extra individuele korting op de meest gebruikte artikelen, oplopend tot wel 40%.

Bekijk ook eens

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Werkuren en reizen

Van reiskosten tot een auto van de zaak. Ontdek wat er in de cao Bouw & Infra staat.

In- en uitdiensttreding

Stapt een medewerker uit dienst? Vind handige tips wat je als werkgever kunt doen.

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

Ontdek wat je kan doen als een van je medewerkers niet kan werken of stopt met werken.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.