Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Pensioen en arbeidsongeschiktheid

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

We nemen je mee in de wereld van pensioen, re-integratie en arbeidsongeschiktheid in de bouw. Want wat moet je doen als een van jouw medewerkers arbeidsongeschikt raakt? Of binnenkort met pensioen gaat maar nog wilt doorwerken? Je leest alle regels vanuit de cao Bouw & Infra, vertelt op een begrijpelijke manier zodat je er zelf mee aan de slag kan binnen jouw bedrijf.

Een samenvatting van het tijdspaarfonds

In de cao Bouw & Infra vind je alles over het verplichte Tijdspaarfonds (TSF) voor bouwplaatswerknemers en de optionele deelname voor uta-werknemers. We geven je een beknopte samenvatting van precies datgene wat belangrijk is voor jouw bedrijf!

 

Voor bouwplaatswerknemers betekent dit een individuele rekening bij APG, waarop de werkgever bruto bijdraagt aan 'dagen', 'vakantietoeslag', en 'duurzame inzetbaarheid'. Spaaruren worden ook gestort, en opgenomen dagen worden automatisch in mei uitbetaald, tenzij anders aangegeven. Uta-werknemers hebben recht op deelname, waarbij de werkgever bruto bijdraagt aan het individueel budget.

Lees snel verder en ontdek de regels in de cao Bouw & Infra voor een praktische toepassing van het Tijdspaarfonds.

 

Bekijk tijdspaarfonds

Een van je medewerkers gaat met pensioen, en nu?

De pensioenregeling voor de bouw wordt in hoofdstuk 4.17 van de cao Bouw & Infra uitvoerig toegelicht. Maar welke informatie is nu echt belangrijk? Als ondernemer ben je verplicht aangesloten te zijn bij bpfBOUW, waar jouw werknemers (verplicht) deelnemen aan deze regeling.

 

Voor jouw bouwplaatswerkers is er een middelloonregeling met extra's zoals aanvullingsregelingen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Maar ook uta-werknemers hebben de kans om deel te nemen. De premies en regels zijn tot in detail vastgelegd, inclusief belangrijke aspecten zoals arbeidsongeschiktheid en het bijbehorende pensioen.

 

Voor een diepere duik in de kennis rondom pensioen lees je snel verder. 

 

Bekijk pensioen

Vergroot je kennis

Grip op ziekteverzuim

Op zoek naar praktische handvatten om het verzuim in je organisatie aan te pakken? Dan is dit de training voor jou.

Praktisch Personeelsbeleid: verbeter je P&O

Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!

Wegwijs in de cao Bouw & Infra

In een dag op de hoogte van alle ins & outs rondom de cao voor de bouw- en infrasector!

Alles over ziekte en arbeidsongeschiktheid

Als een werknemer ziek wordt, komt er veel op je af. Vooral als de ziekte langdurig is. Het is de verantwoordelijkheid van zowel jou als werkgever als van de werknemer om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, zelfs als het aangepast werk betreft. De wet en de cao bevatten diverse regels om dit proces te begeleiden.

 

Zo lees je in hoofdstuk 9 van de cao Bouw & Infra alles over arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij! Zo betaal je als werkgever gedurende het eerste ziektejaar 100% van het loon door, en in het tweede jaar is dit 70%. Er zijn wachtdagen bij herhaaldelijke ziekmeldingen, en vakantiedagen worden anders behandeld bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

 

Bekijk ziekte en arbeidsongeschiktheid

Profiteer van financiële ledenvoordelen

STEP verzuimpreventie

De fysieke belasting moet omlaag. Preventie van onnodige fysieke belasting moet gerealiseerd worden. Anders stijgt het verzuim en daalt de productiviteit.

ArboDuo - Arbodienstverlening

We zorgen dat jouw medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk zijn en blijven.

Dit moet je weten wanneer jouw medewerker wilt doorwerken na pensioen

Overweeg je het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met een medewerker van 67 jaar of ouder? De cao Bouw & Infra heeft geen specifieke leeftijdsbepaling, maar beëindiging kan via wederzijds goedvinden of opzegging plaatsvinden. Maar wist je dat voortzetting na AOW-leeftijd ook mogelijk is? Afhankelijk van afspraken en cao is het in dienst nemen van nieuwe medewerkers met AOW-leeftijd toegestaan volgens. Lees verder voor alle regels, risico's en afwijkende wetgeving.

 

Bekijk doorwerken na pensioen

Bekijk ook eens

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Werkuren en reizen

Van reiskosten tot een auto van de zaak. Ontdek wat er in de cao Bouw & Infra staat.

In- en uitdiensttreding

Stapt een medewerker uit dienst? Vind handige tips wat je als werkgever kunt doen.

Arbeidsomstandigheden

Benieuwd of jouw bedrijf de juiste arbeidsomstandigheden creëert voor jouw medewerkers?

Gerelateerd nieuws

Zondag 28 januari 2024
35 jaar in de wegenbouw: 'Ik ging fluitend naar mijn werk'

Henk (66) is vorig jaar september met pensioen gegaan. Na ruim vijfendertig jaar in de wegenbouw kijkt hij tevreden terug op een mooie carrière. "Mijn werkgever heeft mij altijd erg gesteund en meegedacht toen het werk wat zwaarder werd. Hierdoor heb ik het daar zo lang volgehouden." Hoe zag zijn carrière eruit en hoe kon hij dankzij de zwaarwerkregeling eerder met pensioen?

Donderdag 21 december 2023
Voorwaarden zwaarwerkregeling voor uitvoerders vereenvoudigd

Vanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze regeling ook voor uta-medewerkers. Een voorwaarde voor uta-medewerkers is dat zij de laatste 25 jaar minstens 5 jaar hebben gewerkt als bouwplaatsmedewerker. Voor uitvoerders vervalt die voorwaarde in de nieuwe cao Bouw & Infra die ingaat op 1 januari 2024.

Woensdag 20 december 2023
Hoe zit het met de pensioenindexatie 2023 voor gedispenseerden?

Eind 2022 besloot bpfBOUW de pensioenen met 14,52% te indexeren. Deze onverwacht hoge indexatie bracht aanzienlijke financiële lasten met zich mee voor werkgevers met contracten voor gedispenseerde medewerkers. Het afgelopen jaar hebben we intensief gewerkt om de impact te beperken en de leden op de hoogte gehouden via bijeenkomsten.