1. Home
  2. Kennis
  3. Pensioen en arbeidsongeschiktheid

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

We nemen je mee in de wereld van pensioen, re-integratie en arbeidsongeschiktheid in de bouw. Want wat moet je doen als een van jouw medewerkers arbeidsongeschikt raakt? Of binnenkort met pensioen gaat maar nog wilt doorwerken? Je leest alle regels vanuit de cao Bouw & Infra, vertelt op een begrijpelijke manier zodat je er zelf mee aan de slag kan binnen jouw bedrijf.

Een samenvatting van het tijdspaarfonds

In de cao Bouw & Infra vind je alles over het verplichte Tijdspaarfonds (TSF) voor bouwplaatswerknemers en de optionele deelname voor uta-werknemers. We geven je een beknopte samenvatting van precies datgene wat belangrijk is voor jouw bedrijf!

 

Voor bouwplaatswerknemers betekent dit een individuele rekening bij APG, waarop de werkgever bruto bijdraagt aan 'dagen', 'vakantietoeslag', en 'duurzame inzetbaarheid'. Spaaruren worden ook gestort, en opgenomen dagen worden automatisch in mei uitbetaald, tenzij anders aangegeven. Uta-werknemers hebben recht op deelname, waarbij de werkgever bruto bijdraagt aan het individueel budget.

Lees snel verder en ontdek de regels in de cao Bouw & Infra voor een praktische toepassing van het Tijdspaarfonds.

 

Bekijk tijdspaarfonds

Een van je medewerkers gaat met pensioen, en nu?

De pensioenregeling voor de bouw wordt in hoofdstuk 4.17 van de cao Bouw & Infra uitvoerig toegelicht. Maar welke informatie is nu echt belangrijk? Als ondernemer ben je verplicht aangesloten te zijn bij bpfBOUW, waar jouw werknemers (verplicht) deelnemen aan deze regeling.

 

Voor jouw bouwplaatswerkers is er een middelloonregeling met extra's zoals aanvullingsregelingen en arbeidsongeschiktheidspensioen. Maar ook uta-werknemers hebben de kans om deel te nemen. De premies en regels zijn tot in detail vastgelegd, inclusief belangrijke aspecten zoals arbeidsongeschiktheid en het bijbehorende pensioen.

 

Voor een diepere duik in de kennis rondom pensioen lees je snel verder. 

 

Bekijk pensioen

Vergroot je kennis

Grip op ziekteverzuim

Op zoek naar praktische handvatten om het verzuim in je organisatie aan te pakken? Dan is dit de training voor jou.

Praktisch Personeelsbeleid: verbeter je P&O

Wil je je personeels- en organisatiezaken goed op orde hebben? Dan is dit de training voor jou!

Wegwijs in de cao Bouw & Infra

In een dag op de hoogte van alle ins & outs rondom de cao voor de bouw- en infrasector!

Alles over ziekte en arbeidsongeschiktheid

Als een werknemer ziek wordt, komt er veel op je af. Vooral als de ziekte langdurig is. Het is de verantwoordelijkheid van zowel jou als werkgever als van de werknemer om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, zelfs als het aangepast werk betreft. De wet en de cao bevatten diverse regels om dit proces te begeleiden.

 

Zo lees je in hoofdstuk 9 van de cao Bouw & Infra alles over arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij! Zo betaal je als werkgever gedurende het eerste ziektejaar 100% van het loon door, en in het tweede jaar is dit 70%. Er zijn wachtdagen bij herhaaldelijke ziekmeldingen, en vakantiedagen worden anders behandeld bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

 

Bekijk ziekte en arbeidsongeschiktheid

Profiteer van financiële ledenvoordelen

STEP verzuimpreventie

De fysieke belasting moet omlaag. Preventie van onnodige fysieke belasting moet gerealiseerd worden. Anders stijgt het verzuim en daalt de productiviteit.

ArboDuo - Arbodienstverlening

We zorgen dat jouw medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk zijn en blijven.

Dit moet je weten wanneer jouw medewerker wilt doorwerken na pensioen

Overweeg je het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met een medewerker van 67 jaar of ouder? De cao Bouw & Infra heeft geen specifieke leeftijdsbepaling, maar beëindiging kan via wederzijds goedvinden of opzegging plaatsvinden. Maar wist je dat voortzetting na AOW-leeftijd ook mogelijk is? Afhankelijk van afspraken en cao is het in dienst nemen van nieuwe medewerkers met AOW-leeftijd toegestaan volgens. Lees verder voor alle regels, risico's en afwijkende wetgeving.

 

Bekijk doorwerken na pensioen

Vragen?

Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.

Bekijk ook eens

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Lees meer over bepalingen uit de cao, de wet en andere regelgeving. Zo kun je meteen aan de slag.

Werkuren en reizen

Van reiskosten tot een auto van de zaak. Ontdek wat er in de cao Bouw & Infra staat.

Arbeidsomstandigheden

Benieuwd of jouw bedrijf de juiste arbeidsomstandigheden creëert voor jouw medewerkers?

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 oktober 2024
Digitalisering: vakbondsconsulenten benadrukken persoonlijk contact

Vakbondsconsulenten bieden passende ondersteuning in de digitale wereld van regelingen en aanvragen: "Niet iedereen is digitaal vaardig, maar dit mag nooit een reden zijn om iemand niet optimaal te kunnen helpen."

Vrijdag 20 september 2024
47 jaar in de bouw: 'Ik raad het iedereen aan, het is een prachtige sector'

Sinds begin juni van dit jaar kan Gert Blotenburg (64) genieten van zijn pensioen. Na jarenlang gewerkt te hebben in de bouw, is hij eerder gestopt met werken en is er nu meer tijd voor onder andere zijn kleinkinderen en het zeilen.

Maandag 26 augustus 2024
Behoud de regeling voor eerder stoppen met zwaar werk (RVU)

Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.