• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • GoPro Learning Communitiesproject voor Ondergrondse Infratechniek gestart

GoPro Learning Communitiesproject voor Ondergrondse Infratechniek gestart

Afbeelding GoPro Learning Communitiesproject voor Ondergrondse Infratechniek gestart
zaterdag 1 augustus 2020

Leren met en van elkaar door middel van videotechnologie is waar het om draait in het GoPro Learning Communities project. De technologie verbindt leerlingen, docenten en werkbegeleiders die daardoor maatwerk kunnen leveren in het begeleiden en coachen van de leerlingen.

Dit project is in eerste instantie het initiatief van BAM en verwacht een bijdrage te leveren aan de oplossing van een aantal vraagstukken. Ten eerste zijn er snel nieuwe mensen nodig in de Ondergrondse Infratechniek om de doelen van de energietransitie te realiseren. Opleiden moet dus effectiever en efficiënter. Ten tweede, er wordt een kloof ervaren tussen school en de praktijk. Voor veel leerlingen is het moeilijk om de verbinding te leggen tussen wat ze op school en in de praktijk leren. Het leerproces verloopt daardoor verre van optimaal. Ten derde, toetsing is vaak gebaseerd op geschreven werk. Daar schuilt het gevaar in dat lees- en schrijfvaardigheid belangrijker zijn om het diploma te halen dan daadwerkelijk je vak verstaan en goed uit kunnen voeren.

Oplossing

De oplossing die de Universiteit Twente voorstaat is de inzet van actiecameraatjes (zoals GoPro's), kleine draagbare camera's met ingebouwde accu's, waarmee leerlingen zelf vast kunnen leggen wat ze in hun werk doen, hoe ze dat doen en daarbij uitleggen wat ze doen en waarom. Docenten en leermeesters kunnen de video's terugkijken met de leerling en daardoor feedback en coaching op maat leveren. Ook kunnen de door de leerling gemaakte video's gebruikt worden voor beoordeling.

Veranderingen docenten, werkbegeleiders/leermeesters

Voor docenten, werkbegeleiders/ leermeesters betekent dit dat er methoden en strategieën ontwikkeld moeten worden om optimaal gebruik te maken van de video's bij het geven van feedback aan, het coachen van en het beoordelen van leerlingen. Daarnaast zijn heldere, beknopte instructies nodig voor studenten. Niet alleen over hoe ze video's moeten maken, maar ook over hoe ze het beste uit zichzelf, uit de lessen en uit de begeleiding kunnen halen.

Eindresultaat

Aan het eind van het project ligt er daarom een pakket met kant-en-klare methoden en instructies waar leerlingen, docenten en leermeesters zo mee aan de slag kunnen en waarmee ze ondersteund worden in het leren, begeleiden en coachen. Wetenschappelijk onderzoek wordt tijdens het project ingezet om de effectiviteit van de methoden en instructies vast te stellen en te optimaliseren. Door de stichting BLEI worden de ontwikkelde en beproefde methoden en instructies zoveel mogelijk verwerkt in het nieuwe opleidingsmateriaal voor de Ondergrondse Infratechniek.

De Vakgroep ONG is erg blij met dit project. Het is een mooie en concrete bijdrage aan de oplossing van de eerder genoemde vraagstukken binnen de branche.

Bernadette Maat adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer

Tags

Innovatie