Nieuwe verbeterde versie GPI beschikbaar

vrijdag 25 september 2020

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Nieuwe verbeterde versie GPI beschikbaar

Op 1 januari 2018 is de Generieke Poortinstructie (GPI) online gegaan. Deze is inmiddels door een groot deel van de bouwsector gevolgd. Op basis van feedback en suggesties is de bestaande GPI én GPI-website verbeterd.

Generieke Poortinstructie

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw aangesloten bouw- en installatiebedrijven. De GPI heeft als doel een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerker over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. Ook de leden van de vakgroep ONG en bezoekers (op uitnodiging) hebben te maken met deze GPI zodra er een bouwplaats wordt betreden. Zorg voorafgaand aan het bezoek van de bouwplaats dat de GPI is behaald!

Generieke Poortinstructie van de Netbeheerders

De Netbeheerders zijn niet aangesloten bij de Governance code voor de bouw.
Zij hebben sinds december 2019 de eigen Governance Code Veilige Energienetten, die ook door de vakgroep ONG is onderschreven.
Omdat in de GPI voor de bouw geen specifieke aandacht wordt besteed aan de risico’s van werken aan de energie-infrastructuur, heeft Netbeheer Nederland hiervoor een eigen versie van de ‘Poortinstructie’ bij wijze van generieke veiligheidsinstructie ontwikkeld.

Standpunt vakgroep

Dit heeft tot gevolg dat in theorie monteurs die voor de Netbeheerders werken, onderworpen zijn aan twee poortinstructies, die van de Governance Code voor de bouw en die van de Netbeheerders.
Nou wordt op veel plaatsen dit niet zo scherp gehandhaafd: vaak is het voldoende om de instructie van de Netbeheerders gedaan te hebben om toegang tot een bouwplaats te krijgen.
Als vakgroep pleiten wij ervoor dat er geen stapeling van instructies wordt toegepast. Dat draagt niet bij aan veiligheid, maar geeft wel veel gedoe.

Aanpassingen

Dit najaar is de verbeterde versie GPI 3.0, aangepast aan de actualiteit, live gegaan. In de animaties zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd, en is er extra aandacht voor bepaalde onderdelen, zoals laden, lossen, hijsen of werken op hoogte. In de GPI zijn negen nieuwe situatiefilmpjes, waarbij je moet aangeven wat er fout gaat. Op basis van feedback, ervaringen uit de praktijk en ongevallencijfers wordt door de waarborgcommissie de GPI aangepast.

Meer informatie GPI

Meer weten over de GPI? Ga naar de website, voor inlogcodes, de online GPI-training, handleidingen en veel gestelde vragen. Of neem contact op met de helpdesk van Explainsafe.
Actuele informatie over de GPI, kijk op de pagina actueel.