Go Pro uit de startblokken

Het projectteam (in samenwerking met de Universiteit Twente) van het Go Pro project is uit de startblokken. De afgelopen maanden is het team druk geweest met het uitzoeken van de geschikte Go Pro camera, het werven van ambassadeurs en om goed inzicht te krijgen in de wereld van opleiden in de ondergrondse infratechniek.
Om deze wereld te leren kennen werd het team warm ontvangen bij GOA Leidingtechniek in Nieuwleusen. Na een vragenuurtje werden ter ondersteuning de nodige folders en boeken tevoorschijn gehaald. Daarna begon het echte werk en gingen ze vol enthousiasme aan de slag in de praktijkwerkplek om de praktijk te leren kennen.
Filmen met de Go Pro camera
Nadat het projectteam de Go Pro camera’s zelf heeft leren kennen en gebruiken, was het tijd om te filmen in de praktijk. Bij technisch opleidingscentrum Zuid in Kelpen-Oler liepen de eerste 2 leerling monteurs met een camera rond in de praktijkwerkplek. Een met de camera op het hoofd, de ander met de camera op de borst gedragen. Al snel bleek dat de handeling erg bepalend is voor de ideale positie en afstelling van de camera. Over het algemeen werd de voorkeur gegeven aan de camera op het hoofd. Het beeld bleek in deze positie het beste overzicht te geven. De proeven later in Nieuwleusen leidden tot een vergelijkbaar resultaat. De komende tijd gaat het projectteam verder met het maken van proefopnamen om zo een goed overzicht te krijgen van de ideale positie van de camera bij de verschillende werkzaamheden. In de loop van het onderzoek worden de aangesloten lidbedrijven ook steeds vaker gevraagd om te participeren als proeftuin. Bekijk ook dit filmpje.
Ambassadeurs
Om een direct lijntje te hebben tussen de bedrijven en het projectteam, vindt het projectteam het belangrijk dat iedere organisatie een "GoPro ambassadeur" heeft. Dat wil zeggen, iemand in de organisatie die dicht bij het leren en trainen van aankomende professionals staat (bijv. vanuit HR, werkbegeleiders, leermeesters). Deze ambassadeur wordt regelmatig gebriefd door het projectteam over de nieuwste ontwikkelingen en resultaten binnen het project, zodat het bedrijf altijd op de hoogte blijft en het projectteam ook zicht heeft op de wensen en behoeften vanuit de bedrijven. Inmiddels is de werving van ambassadeurs al volop in gang. Een groot deel van de betrokken organisaties heeft een ambassadeur aangesteld en de eerste kennismakingsgesprekken zijn gevoerd. Het projectteam is blij met de enthousiaste reacties en behulpzaamheid vanuit de bedrijven. De komende tijd gaan ze verder met het aanvullen van de lijst met ambassadeurs om hierin een representatieve afspiegeling van de achterban te creëren.
Vanuit de Vakgroep zijn we blij dat het projectteam nauw in contact staat met de bij het project aangesloten lidbedrijven, waardoor de bevindingen binnen het project straks goed aansluiten op de praktijk. De resultaten zullen worden geïntegreerd in het opleidingsmateriaal van de Stichting Blei.
Wil je meer informatie over het project? Kijk dan eens op de splinternieuwe website. Vragen kun je ook stellen aan Bernadette Maat.