Bouwers van regio Oost blij gemaakt met pittige maar zeer leerzame masterclass BENG

Met een masterclass BENG heeft regio Oost de leden wegwijs gemaakt in de nieuwe regelgeving rondom energiezuinig bouwen. 18 januari logden bijna 200 leden in voor de informatieve online presentatie.
In het klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2 uitstoot sterk gereduceerd moet worden. Eén van de manieren om dat te doen is zorgen dat het energieverbruik van gebouwen omlaag gaat. Dat betekent anders bouwen maar vooral ook nauwkeurig berekenen wat de energieprestatie van een gebouw is. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om (bijna)energieneutraal te bouwen en om die energieprestatie te berekenen volgens de BENG-methodiek in plaats van te kijken naar de EPC. De invoering van de nieuwe werkwijze lijkt echter een beetje te zijn ondergesneeuwd door alle commotie rondom corona en daarvoor PFAS en PAS. Dat was althans de indruk van Arjan van Herk, directeur van de Heutink Groep uit Genemuiden en secretaris van Bouwend Nederland afdeling Afdeling Zwolle-Genemuiden. “Als ontwikkelend bouwer wisten we al aardig wat van BENG maar we merkten dat dat zeker niet voor iedereen geldt. En dat terwijl je niet alleen met BENG te maken krijgt als je nieuwe woningen bouwt; maar dat het betrekking heeft op álle gebouwen, ook bestaande bouw. Vandaar dat we hebben gekeken of we iets van een inhoudelijke masterclass voor de leden konden organiseren.”
Een wereld van verschillen
18 januari was de Masterclass. Harm Valk van Nieman ingenieurs maakte de leden van regio Oost, en ook een aantal leden van MKB Oost-Nederland, in een twee uur durende presentatie wegwijs in BENG. Hij besteedde onder meer aandacht aan de drie energieprestatie-indicatoren aan de hand waarvan de energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt: de energiebehoefte-indicator (BENG-1), de primaire fossiele energie-indicator (BENG-2) en het procentuele aandeel hernieuwbare energie (BENG-3). Het was niet alleen een theoretisch verhaal maar ook concreet en praktijkgerelateerd. Duidelijk werd dat bij de nieuwe rekenmethodiek het belang van een goed geïsoleerde schil meer gewicht in de schaal legt dan bij de EPC-berekening het geval was. Maar dat diezelfde schil, en dan vooral de zuidwest-gevel, ook een grote uitdaging vormt. Anders dan voorheen wordt opwarming in de zomer namelijk meegenomen in de berekeningen. De puzzel wordt om te snelle opwarming te voorkomen zonder dat dat weer heel veel energie gaat kosten.
Nog niet helemaal klaar
Van Herk kijkt terug op een interessante Masterclass. Ook voor zijn medewerkers van de Heutink Groep was het relevant, ondanks dat ze al goed waren ingevoerd in de materie. “Voor ons was het vooral goed om at dingen bevestigd te krijgen waar we regelmatig tegenaan lopen, namelijk dat een aantal zaken nog niet helemaal goed is geregeld”, zegt Van Herk. Hij doelt dan onder meer op het ontbreken van veel gelijkwaardigheidsverklaringen, de keurrapporten van apparaten en installaties. “ls een apparaat nog niet op basis van de BENG-eisen getest, dan moet je in de berekening met gemiddelde waardes gaan werken. Dat maakt dat je het eigenlijk niet een goede zuivere uitkomst krijgt. Het is dus te hopen dat daar snel verandering in komt!” Volgens Van Herk was het voor bedrijven die zich nog niet eerder in BENG en misschien zelfs EPC en EPG hadden verdiept, waarschijnlijk wel een pittig sessie. “Maar we krijgen er allemaal mee te maken dus je moet op de hoogte zijn. En ik heb van verschillende kanten positieve reacties op de Masterclass gekregen. Goed dus dat we dit hebben gedaan!”