Video GoPro voor monteur in opleiding

Afbeelding Video GoPro voor monteur in opleiding
dinsdag 14 september 2021

Steeds meer partijen sluiten zich aan bij het GoPro Learning Communities Project. Veel lidbedrijven, opleidingscentra en ROC’s zijn al aangesloten bij het project en dit is nog steeds groeiende. Het aantal verslagen dat binnen opleidingen geschreven moet worden kan hiermee naar beneden en daarnaast kan er nog gerichter en efficiënter praktijkonderwijs gegeven worden.

Alle partijen in de graafketen zien een serieuze toekomst voor videotechnologie in opleiden en ontwikkelen. Wellicht kunnen we in de toekomst zelfs naar een manier van beoordelen en examineren met videotechnologie.

Online videoplatform

Om filmpjes die met de GoPro-camera’s gemaakt zijn ook daadwerkelijk te gebruiken in het onderwijs, is er een online videoplatform nodig. Een online videoplatform is nodig om de filmpjes op te plaatsen en uit te lezen. Het Projectteam heeft inmiddels een bruikbaar videoplatform gevonden dat toegankelijk, betaalbaar en veilig is. Studenten plaatsen hun filmpjes daarop en kunnen daarbij aangeven welke momenten relevant zijn voor de begeleider om te bekijken. Daarnaast geven ze feedback op hun eigen werkzaamheden. Voordeel hiervan is dat de begeleider niet een heel filmpje van 20 minuten hoeft door te nemen en misschien wel het belangrijkste, de student evalueert het eigen werk.

En verder?

Het projectteam gaat de komende tijd verder met diverse onderzoeken. Denk hierbij aan de optimalisatie van BPV videoverslagen. Deze optimalisatie zal plaatsvinden in de pilots bij de betrokken bedrijven. Ook zal de rol van de filmpjes bij de (theorie)lessen in de klas worden onderzocht. "Deze filmpjes kunnen wij als opleidingsbedrijf heel goed gebruiken voor werving, mensen inzicht geven in handelingen en leermeesters kunnen deze inzetten tijdens praktijklessen als stappenplan." Aldus een enthousiaste Sandra van den Boom van GOA Infraopleidingen regio Noord-Oost.

Nieuwsgierig?

Wil je het hele interview met Sandra lezen of wil je meer weten over de ontwikkelingen binnen het GoPro Learning Communities Project? Bekijk de onlangs verschenen nieuwsbrief van het projectteam of ga naar de website.

Bernadette Maat adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer