• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Regiodag Noord-Holland leert leden over veiligheid en de toekomst

Regiodag Noord-Holland leert leden over veiligheid en de toekomst

Afbeelding Regiodag Noord-Holland leert leden over veiligheid en de toekomst
maandag 13 juni 2022

Natuurlijk stond de regiodag Noord-Holland van donderdag 9 juni in het teken van de toekomst van de bouw; juni is immers Maand van de Toekomst. Maar het ging tijdens de goedbezochte bijeenkomst bij BouwLab R&DO in Haarlem ook over het nu, en dan met name over de veiligheid op de bouwplaats.

Rond de vijftig leden van de diverse afdelingen in Regio Randstad Noord waren donderdag 9 juni naar Haarlem gekomen voor de regiodag  van Noord-Holland. Ook Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen was present bij het inspirerende BouwLab R&DO. Aangezien Bouwend Nederland in juni In de maand juni ‘De Maand van De Toekomst’ organiseert, nam Verhagen de leden mee in ‘Nu Bouwen aan Morgen’. Hij zette uiteen welke opgaven er op de sector afkomen en hoe de toekomstverkenning handvatten geeft om je daar als sector en als individueel bedrijf op voor te bereiden.

Verhagen als proefkonijn

Na een korte presentatie van Jong Bouwend Nederland over de activiteiten en het lidmaatschap, gaf Victor Lamme een boeiende en onderhoudende presentatie over het brein. De  hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Amsterdam én auteur van het boek ‘De vrije wil bestaat niet’, deed uit de doeken waarom we dingen doen zoals we ze doen. Onder meer aan de hand van een experiment waarbij hij Maxime Verhagen en twee leden betrok, legde Lamme uit wat er ten grondslag ligt aan ons gedrag en wie er nu eigenlijk de beslissingen neemt in ons hoofd. Zijn verhaal spitste zich voor een groot deel toe op veiligheid en waarom mensen geneigd zijn om eerder voor de gemakkelijke weg te kiezen dan veiligheidsadviezen en -voorschriften in acht te nemen. Een belangrijk onderwerp, want er gebeuren nog altijd te veel ongevallen in de bouw.

Inspirerende omgeving

Na de presentatie van Lamme was er ruimschoots de gelegenheid voor de leden om zich te laten inspireren door de innovatieve omgeving. Interessant was bijvoorbeeld het circulaire paviljoen dat in Flevoland is gesloopt en in Haarlem weer wordt opgebouwd. Het wordt daarbij meteen verbeterd met gebruik van circulaire en biobased materialen. Een mooi voorbeeld van de inmiddels behoorlijke nabije toekomst van de bouw.

,

Experience center BouwLab Haarlem

Beton printer

Jan Overtoom regiomanager regio randstad noord