• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Op de Bouw Inspiratiedag werken bouwers samen voor de nieuwe generatie

Op de Bouw Inspiratiedag werken bouwers samen voor de nieuwe generatie

Afbeelding Op de Bouw Inspiratiedag werken bouwers samen voor de nieuwe generatie
dinsdag 2 augustus 2022

In aanloop naar de Dag van de Bouw, vond de dag ervoor op vrijdag 17 juni de Bouw Inspiratiedag plaats in Veenendaal. Traditiegetrouw, mogen we inmiddels wel zeggen: het evenement waarbij leerlingen van basisscholen in de regio Foodvalley kennis maken met de bouw en techniek, werd voor de zevende keer georganiseerd. Het is een sprekend voorbeeld van een effectief, regionaal samenwerkingsverband.

De ongeveer 600 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van zo'n tien basisscholen in de Foodvalley werden op de Bouw Inspiratiedag in Veenendaal verwelkomd door burgemeester Gert-Jan Kats en kinderburgemeester Avalon Jansen. Daarna konden zij aan de slag met ontwerpen, timmeren, bruggen bouwen, landmeten en nog veel meer. Onder begeleiding van een machinist namen de bezoekers plaats in graver, of probeerden met een op afstand bestuurbare hijskraan een pion in een buis te mikken. Daarnaast kregen de bezoekers informatie over de nieuwste bouwmaterialen en –technieken.

Gezamenlijk initiatief
De jaarlijkse Bouw Inspiratiedag is een initiatief van Bouwend Nederland-afdelingen Veenendaal en Zuid-West Veluwe en Knooppunt Techniek. Werkterrein was dit jaar het bedrijventerrein De Compagnie in Veenendaal, waar bouwbedrijven KUDO, Rodenburg en Van Brel hun terrein, loodsen en bouwplaats beschikbaar stelden. Alles dat wordt opgebouwd, wordt bovendien de dag erna ook benut voor de open Dag van de Bouw.

De Bouw Inspiratiedag is echter een gezamenlijke 'teamprestatie' van allerlei ondernemers, opleidingsbedrijven en onderwijsinstellingen in de regio. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerking leidt tot resultaat, zegt All de Rooij, coördinator namens Bouwend Nederland en Knooppunt Techniek. "Heel veel ondernemers en onderwijsinstellingen helpen mee met het opbouwen en de begeleiding van de kinderen. Ik hoef in de voorbereiding van de dag maar te roepen, en ik krijg ondersteuning. We zijn misschien concurrenten van elkaar, maar hier werken we samen om de nieuwe generatie bouwers te enthousiasmeren."

Toekomst van de sector
Even verder loopt directeur Frank van Woerden van KUDO met een kruiwagen vol broodjes om aan de kinderen uit te delen. "Er is nog steeds een groot tekort aan technisch personeel", zegt hij. "Hier moet verandering in komen. Wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. Met de Bouw Inspiratiedag laten we de kinderen zelf ervaren wat voor mooie dingen je kunt maken en welke verschillende beroepen er zijn. Heel waardevol en belangrijk voor de toekomst van onze sector."

"Mooi om dit event te mogen organiseren", zegt ook Joop Hazeleger, directeur Knooppunt Techniek. "Deze activiteiten zorgen samen met Sterk Techniek Onderwijs en Techniekpact ervoor dat het onderwijs beter aansluit op de vragen van de toekomst en verbeteren het imago van technische beroepen, zodat er meer jongeren kiezen voor techniek. Zo werken we samen aan de toekomst van de Regio Foodvalley."

Tags

Instroom