Werken bij hogere temperaturen brengt risico's met zich mee
Voorkom hittestress

Als de omgevingstemperatuur te hoog is en ons lichaam moeite heeft om af te koelen, ontstaat hittestress. Hierdoor voelen we ons ongemakkelijk, verkrampen spieren, krijgen we last van duizelingen, hoofdpijn en kan onze gezondheid in gevaar komen. Het is dan ook belangrijk om je medewerkers in deze omstandigheden de mogelijkheid te bieden om zich af te koelen. Om comfortabel te blijven, beter te presteren en bovenal veilig te blijven.
Stijgende temperaturen
Het aantal tropische dagen, met een maximumtemperatuur van 30°C of hoger, neemt in Nederland toe. We spreken van een hittegolf bij een opeenvolging van minimaal vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minstens drie zogenaamde tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) moeten zijn. Het KNMI telde in de zomer van 2020 maar liefst acht opeenvolgende dagen waarop ze meer dan 30˚C in De Bilt registreerden. Werkgevers en werknemers moeten er dus rekening mee houden dat ze steeds vaker te maken gaan krijgen met werken bij hoge temperaturen.
Werken bij (extreem) hoge temperaturen
Naarmate de temperatuur oploopt, neemt ook het risico op ongelukken toe. Als het zo warm is 'dat de mussen dood van het dak vallen' zoals het gezegde luidt, dan reageert ook ons lichaam anders dan anders. 'Hittestress' treedt op als de omgevingstemperatuur hoog is en ons lichaam moeite heeft om af te koelen. Het leidt tot allerlei vervelende verschijnselen. Aanvankelijk misschien tamelijk onschuldig, zoals met jeukende blaasjes op de huid als gevolg van 'warmte-uitslag'. Maar de ernst en de gevolgen van hittestress mogen zeker niet onderschat worden.
Werken in een warme omgeving kan leiden tot een verstoring van de warmtebalans in het menselijk lichaam. Dat houdt o.a. in dat je concentratievermogen minder wordt. En dat verschijnsel treedt al heel snel op. Een uurtje werken in een warme omgeving is al voldoende om een deel van je scherpte te verliezen. Dat geldt voor mensen die in een te warm kantoor werken, maar net zo goed voor mensen die zware machines bedienen of hoog op een dak zonnepanelen aan het plaatsen zijn. Voorkomen van hittestress is dan ook van wezenlijk belang.
Gevaarlijke situaties
Een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid zijn symptomen die vaak optreden bij hittestress. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker bij mensen die risicovol werk doen. Zoals bij het werken op hoogte, bij werken met machines en bijvoorbeeld bij werkzaamheden op een bouwwerf.
In extreme gevallen kan er een hitteberoerte optreden. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot boven de 41˚C, met schade aan het zenuwstelsel tot gevolg. Wie getroffen wordt door een hitteberoerte raakt verward, wordt prikkelbaar en agressief en kan uiteindelijk bewusteloos raken
Praktische maatregelen
Tropische dagen komen zelden uit de lucht vallen, maar dienen zich ruim van tevoren aan. Wie de weerverwachtingen in de gaten houdt, kan tijdig maatregelen nemen om ook tijdens een hittegolf het werk op verantwoorde wijze doorgang te laten vinden. De werkgever kan bijvoorbeeld zorgen voor geschikte luchtige werkkleding, voldoende ventilatie en de werktijden aanpassen. Bijvoorbeeld door het zware werk naar de ochtend te verplaatsen of een tropenrooster in te voeren als het werk het toelaat.
Verrassende koelproducten
Met de toenemende aandacht voor het klimaat en de opwarming van de aarde zit ook de industrie niet stil. Feit is nu eenmaal dat bepaalde werkzaamheden gewoon doorgang moeten vinden, ongeacht de temperatuur. Om onder die omstandigheden het lichaam af te koelen en hitte-uitputting te voorkomen zijn er tal van innovatieve producten op de markt gebracht.
Koelvesten
Luchtige kleding met lange pijpen en lange mouwen kan mensen die vaak en veel in de volle zon hun werk moeten doen in zekere mate beschermen tegen zonlicht en schadelijke Uv-straling. Voor mensen die bij hoge temperaturen moeten werken, zijn er allerlei producten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en zo te zorgen dat ze veilig en verantwoord door kunnen gaan. Zo zijn er speciale koelvesten die tot 15°C verkoeling onder de omgevingstemperatuur kunnen bieden. De meest geavanceerde vesten hebben een koelduur tot 8 uur en meer. Daarbij worden verschillende koeltechnieken toegepast. Zo zijn er vesten die je activeert door ze enkele minuten in koud water te leggen. Ander types worden gevuld met water en er zijn ook producten die je in de koelkast of vriezer moet plaatsen.
Deskundig advies
Alvorens een koelvest aan te schaffen is deskundig advies wel op zijn plaats want er is een grote variatie aan technische specificaties. De meeste vesten zijn te gebruiken tot een maximale temperatuuromgeving van 40˚C, maar er zijn ook soorten die tot wel 60˚C aankunnen. Verschil is er ook in de soort werkzaamheden die je met de verschillende vesten kunt verrichten; van lichte fysieke werkzaamheden tot fysiek zwaar werk. Ook de luchtvochtigheid op de plaats van de werkzaamheden is een belangrijke factor.

Leaflet hittestress
Lyreco-Intersafe heeft een informatieve leaflet samengesteld waarin de verschillende koelvesten, de gebruikte technieken en de specifieke gebruiksmogelijkheden overzichtelijk zijn opgenomen.
Download leafletVragen of meer informatie?
Heb je vragen over het werken bij (extreem) hoge temperaturen? Wil je weten welke middelen er zijn om het werk onder die omstandigheden toch veilig en verantwoord te doen? De specialisten van Lyreco-Intersafe staan klaar om je van professioneel advies te voorzien. Neem contact op via onderstaande knop of bel direct 079 32 52 166.
Stel je vraag