'De afwijzingen van stagebedrijven vielen me zwaar'

dinsdag 26 maart 2019
Afbeelding 'De afwijzingen van stagebedrijven vielen me zwaar'

Volle vacaturesites, instroomcampagnes: de bouw snakt naar nieuwe krachten. Toch blijkt zij-instromen in de praktijk niet eenvoudig, ondervond Ymkje Nachenius. "Het helpt niet mee dat ik een alleenstaande moeder van veertigplus ben." Hedibouw in Biddinghuizen zag daar geen bezwaar in en gaf Nachenius een kans.

Ymkje Nachenius behaalde haar Bachelor Grafische Vormgeving in Engeland en werkte als ontwerper en inkoper. Daarna richtte ze zich een tijdje op het moederschap en nu wil ze zich laten omscholen. "De bouw spreekt me aan" vertelt Nachenius. "Mijn vader is ingenieur en heeft in onder andere Noorwegen een huis zelf gebouwd, waar ik vaak bij geholpen heb. Daarnaast denk ik graag na over het ontwerpaspect."

Toelating

Met Nachenius' motivatie is weinig mis, maar het omscholen bleek een puzzel. "Omdat ik niet aantoonbaar wiskunde in de opleiding BA grafisch ontwerpen heb gehad, moet ik een 21+ toelatingsonderzoek en deficiëntietoets maken. Windesheim in Almere wil bovendien niet dat men blanco aan de Associate Degree Bouwkunde begint. Voor toelating moest ik bouwervaring opdoen.”

Afwijzingen

Die stage bleek de volgende hobbel op het pad naar haar droombaan. "Ik solliciteerde bij tientallen bedrijven, maar kon nergens terecht. Ik voelde me zo geremd door die afwijzingen", herinnert Nachenius zich. "Het ergste vond ik de reactie van een groot bouwbedrijf dat me per e-mail liet weten dat de bouw niet bij mijn thuissituatie paste. Dat verbaasde me. Ja, ik ben een onervaren vrouw van middelbare leeftijd, maar er was toch zo'n tekort aan gemotiveerde, nieuwe mensen?"

Kans

Gelukkig kon Nachenius via Bouwtalent alvast de module Techniek aan de KOB-aannemersopleiding volgen. Bouwtalent vond een stagebedrijf voor haar. "Ik ben zo dankbaar en gelukkig dat HediBouw me een kans geeft. Ik heb hier vijf maanden parttime stagegelopen. Een leerzame en leuke tijd! Op kantoor help ik mee met werkvoorbereiding, calculatie- en tekenwerk en één dag per week sta ik zelf op de bouw. Ik ben hier welkom ontvangen: op kantoor én op de bouwplaats. Ik vind het wel droevig om te zien dat er zo weinig vrouwen in de bouw werken. Een imagoprobleem volgens mij. Misschien denken vrouwen dat het een harde wereld is, maar de bouw kent zoveel facetten. Nu alleen nog andere bouwbedrijven overtuigen dat wij net zo geschikt zijn voor dit vak!"