• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Innovatieve oplossingen bedenken en uitproberen? Dat doe je in Bouwlab R&Do

Innovatieve oplossingen bedenken en uitproberen? Dat doe je in Bouwlab R&Do

Afbeelding Innovatieve oplossingen bedenken en uitproberen? Dat doe je in Bouwlab R&Do
maandag 4 november 2019

Haarlem is straks dé innovatieve hotspot voor het bouwend Midden- en Kleinbedrijf van de regio. Woensdag 30 oktober werd in de hoofdstad van Noord-Holland het Bouwlab R&Do gelanceerd.

Het lijstje met opgaven die op de sector afkomen is wel bekend. 7 miljoen woningen verduurzamen, 1 miljoen nieuwe woningen bouwen, circulair bouwen, modulair bouwen, energietransitie en ga zo maar door. Een ding is duidelijk, met de manieren waarop we nu bouwen en innoveren gaan we dat allemaal niet bolwerken. Daar zijn absoluut innovaties voor nodig. Werk aan de winkel dus voor Research & Development-afdelingen van Nederland. Alleen, die hebben MKB bedrijven over het algemeen niet. Aan creatieve en innovatieve geesten is echter geen gebrek. Vandaar het idee om een specifiek voor die MKB’ers een plek te maken waar ze kunnen ‘rommelen’, waar ze kunnen experimenteren met ideeën om vraagstukken op een ándere manier op te lossen dan gebruikelijk. Bouwlab R&Do gaat dat heten en het komt in Haarlem te staan, op een steenworp afstand van de 3D Makerszone waar het idee geboren is.

(tekst loopt verder onder de foto)

Zeer divers gezelschap

Bij 3D Makerszone was ook afgelopen woensdag de lancering. Een bruisend evenement waar studenten, wetenschappers, innovatiemanagers, vertegenwoordigers van gemeenten, woningbouwcorporaties en onderwijs op af waren gekomen. Deelnemers ook uit diverse sectoren: zoals de industrie en de creatieve sector. Bouwers en infrabouwers waren er uiteraard ook, al waren dat er door de demonstratie op het Malieveld misschien wat minder dan gehoopt. Aan de andere kant, die bouwers moeten vooral stráks komen, als het Bouwlab R&Do er daadwerkelijk staat. Na deze start gaat het BouwLab samen met lidbedrijf Groothuis Bouwgroep, RGS en BeterBusiness een vervolg geven aan de haalbaarheidsstudie en realisatie van een volledig circulair en zelfvoorzienend BouwLab.
Dan liggen er in ieder geval de nodige uitdagingen die ze kunnen oppakken. Want de ruim 100 aanwezigen tijdens het ochtendprogramma bogen zich op de lanceerbijeenkomst over de vraag wat voor vraagstukken er allemaal aangepakt zouden kunnen worden in het Bouwlab R&Do. Dat gebeurde in een reeks ‘Tech Boosts’; rondetafelgesprekken met als rode draad die ene hamvraag: Hoe gaan we in de komende tijd 1 miljoen huizen bouwen? De gesprekken werden aan tien verschillende tafels gevoerd, elk met een eigen thema: 3D design & printing, Skills, Digital Twin, Robotisering van metselwerk, 3D printing in de bouw, Nieuwe materialen, AR in de bouw, modulair & circular design, Nieuwe samenwerking in de keten, Robotisering in het bouwproces.

(tekst loopt verder onder de foto)

Crossectorale kruisbestuiving

Wellicht niet allemáál thema’s waar bouwers direct een beeld bij hebben. Bij de Robotiseringsonderwerpen kwam bijvoorbeeld naar voren dat het voor robotbouwers lastig is om aansluiting te vinden bij bouwers omdat de aannemerij niet bekend is met en gewend is aan de taal van mechatronica. Aan de Skills-tafel werd geopperd dat het naast de nodige vakkennis, wellicht vooral draait om softe skills als communiceren, afspraken maken, samenwerken, feedback kunnen geven en ontvangen. Voor baanbrekende en succesvolle innovaties is kruisbestuiving met andere sectoren en branches dan ook heel belangrijk. Vandaar dat ook die andere sectoren terecht kunnen in Bouwlab R&Do. En vandaar ook dat Bouwend Nederland met ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME in gesprek gaat over de vervolgstappen die met Bouwlab R&Do kunnen worden gezet.

Vincent Zijlstra Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord