Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid en gezondheid

Duurzame inzetbaarheid of te wel medewerkers die blij en vitaal voor het bedrijf werken. Veilig werken, mensen stimuleren zich verder te ontwikkelen, programma’s en cursussen aanbieden die mensen fit in hoofd en lijf houden. En ook rekening houden met diverse generaties.

Waar vind ik leerplekken om personeel te ontwikkelen?

Het klein of middenbedrijf ontwikkelt de mooiste innovaties. Technisch en voor behoud van personeel. Leden delen graag hun kennis, want hoe slimmer hoe beter voor je bedrijf. Bouwend Nederland verbindt je graag.

 

Bekijk alle leerplekken

Hoe zorg ik voor duurzaam divers en inclusief personeelsbestand?

In jouw bedrijf is iedereen met een hart voor de bouw welkom. Alleen hoe werk je aan een divers personeelsbestand? En aan een cultuur waar ook iedereen gezien wordt? Uit een verkenning weten we dat bouw-en infrabedrijven graag willen, maar waar vind je vrouwen? Of wat kun je doen om mensen met een religieuze achtergrond echt welkom te laten voelen?

 

Bekijk diversiteit en inclusie

Vergroot je kennis

Grip op ziekteverzuim

Kom meer te weten over de verschillende soorten verzuim.

Verlofvormen in de Bouw & Infra

Krijg inzicht in alle soorten verlof die van toepassing zijn in de bouw- en infrasector.

DI-bedrijfsscan

Er zijn verschillende instrumenten die je kunnen helpen om je huidige situatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid te bepalen en om keuzes te maken over waar te beginnen en hoe verder te gaan.

Eén van die instrumenten is de Duurzame Inzetbaarheid bedrijfsscan (DI-bedrijfsscan), ontwikkeld door Bouwend Nederland. De DI-bedrijfsscan is een praktisch instrument waarmee je op vier aandachtsgebieden van duurzame inzetbaarheid kunt bepalen waar je staat als bedrijf en op welke punten je kunt verbeteren. Met een korte voorbereiding, zoals je ziekteverzuimcijfers paraat hebben, weet je in ongeveer een kwartier tijd waar je als bedrijf staat op het gebied van duurzame inzetbaarheid en wat je kan doen om je medewerkers (nog) beter duurzaam inzetbaar te maken.

Doe de DI-bedrijfsscan

Waar sta je als bedrijf op het gebied van duurzame inzetbaarheid en wat je kan doen om je medewerkers (nog) beter duurzaam inzetbaar te maken?

Individueel budget: waar heb je recht op en hoe zet je het in?

Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer te zorgen dat hij goed inzetbaar en 'fit for the job' blijft. Om het werknemers ook mogelijk te maken deze verantwoordelijk in te vullen is in de cao Bouw & Infra het individuele budget ingesteld. Dit bestaat uit:

  1. Duurzaam inzetbaarheidsbudget: dit is een percentage van het loon te besteden aan zaken die eraan bijdragen dat de werknemer gezond en gemotiveerd kan blijven werken. De cao noemt de investeringen/kosten die samenhangen met de adviezen uit het DIA-gesprek (let op: het duurzaam inzetbaarheidsbudget en het individueel budget zijn niet hetzelfde. Het duurzaam inzetbaarheidsbudget is onderdeel van het individueel budget).
  2. Verlofdagen: om het inkomen op peil te houden als de werknemer deze dagen opneemt.
  3. Vakantietoeslag.

 

Bekijk individueel budget

Wat is de rol van Volandis op het gebied van duurzame inzetbaarheid?

De bouw- en infra wordt vaak genoemd als één van de sectoren waarbij het lastig kan zijn om tot je 68e door te werken. Daar zijn wij ons goed van bewust. We vinden dan ook dat je al op jonge leeftijd moet beginnen met nadenken over duurzame inzetbaarheid.

Onder het motto 'Werk veilig, houd plezier en kijk vooruit' ondersteunt Volandis werkgevers en werknemers bij hun invulling van duurzame inzetbaarheid. Zo heeft iedere werknemer elke vier jaar recht op een DIA: een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Dit is een gesprek met één van de adviseurs van Volandis dat werknemers inzicht geeft in hun lichamelijke conditie, hoe goed ze in hun vel zitten en wat hun ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Volandis doet veel meer dan de DIA uitvoeren. Op hun website vind je onder meer ook complete toolboxmeetings, klaar voor gebruik, de zogenaamde bedrijfstakatlas met cijfers over gezondheid in de sector, een model-RI&E en inspirerende filmpjes met voorbeelden hoe andere bedrijven in de sector met duurzame inzetbaarheid omgaan.

 

Kijk op Volandis.nl

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Preventie- en Verzuimloket Bouwend Nederland

De medewerkers vormen het kloppende hart van jouw bedrijf. Als werkgever wil je goed voor hen zorgen zodat zij veilig en gezond kunnen werken.

ArboDuo

Als ondernemer in de bouw en infra wil je dat jouw medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk zijn en blijven.

STEP

De fysieke belasting moet omlaag. Preventie van onnodige fysieke belasting moet gerealiseerd worden.

Bekijk ook

Om- en bijscholing

Hoe werf en vind je mensen met werkervaring of een andere opleiding om bij jou te starten?

Zij-instroom

Ben je op zoek naar personeel en overweeg je een zij-instromer of 'switcher'? Dit lijkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar we kunnen je daarbij helpen.

Onderwijs

Gezien de toekomstige vergrijzing en een afnemend aantal jongeren is het cruciaal om blijvend te focussen op onderwijs.

Diversiteit en inclusie

Ontdek ons beleid voor diversiteit en inclusie. Verschillende mensen, kwaliteiten en netwerken maken ons sterker.

Gerelateerd nieuws

Maandag 18 maart 2024
351,6 miljoen voor structureel techniekonderwijs voor alle kinderen

Het programma Techkwadraat (ingediend als NGF-voorstel “Investeren in het talent van de toekomst”), met als doel om technologieonderwijs voor elk kind toegankelijk te maken, kan van start. Het kabinet heeft op advies van de Nationaal Groeifonds commissie besloten om deels voorwaardelijk 351,6 miljoen euro aan dit voorstel toe te kennen. Regionale en landelijke partners kunnen met deze impuls overal in Nederland leerrijke omgevingen creëren waar kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, zowel op school als daarbuiten. Of het gaat om techniek, technologie, ICT, (natuur)wetenschappen en praktijkvaardigheden: we willen zorgen voor een brede oriëntatie in al deze richtingen. Kinderen en jongeren komt tot hun 16e jaar structureel in aanraking met techniek én dus bouw en infra.