Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Stakingen

Stakingen

Ook in de bouw en infrasector hebben we te maken met stakingen. Daarom voorzien we ondernemers graag van alle voorbereidende maatregelen voor en tijdens een staking. Leer hoe je je bedrijf voorbereid met een handige checklist, communicatie richtlijnen, het formeren van een crisisteam en vergoedingen via Stichting OGB. Ook vertellen we je meer over juridische achtergrondinformatie zodat je sterker staat bij eventuele uitdagingen. Samen met een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden ben je goed voorbereid!

Praktische tips bij een staking of actie

Het is natuurlijk belangrijk om rustig te blijven tijdens vakbondsacties en stakingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent om ook daadwerkelijk je rust te bewaren? We geven je handige tips zoals hoe je zakelijk contact onderhoud met actievoerende werknemers en vakbondsvertegenwoordigers. En hoe je de vakbondsrechten respecteert volgens de cao Bouw & Infra. Zodat je redelijk blijft bij toestemming voor vakbondswerk en verstoring van de dagelijkse gang van zaken kan voorkomen. Ontdek hoe jij aan de slag kan.

 

Bekijk hoe te handelen als werkgever

Loonbetaling bij een staking of actie

Tijdens stakingen hebben stakende werknemers geen recht op loon, vakantiegeld, 13e maand of andere gerelateerde betalingen. Werknemers die door willen werken hebben recht op loon, maar betalingen kunnen riskant zijn als ze niet kunnen werken door de acties. Ben je aangesloten bij Stichting OGB? Dan wordt doorbetaling aan werkwilligen tijdens stakingen vergoed. Lees snel meer over loonbetaling bij acties en stakingen. 

 

Bekijk loonbetaling bij acties en stakingen

Welke vormen van collectieve actie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van collectieve acties, met elk hun eigen kenmerken. We vertellen je het verschil en waar je rekening mee dient te houden. De vormen van collectieve actie zijn:

 

  • Werkonderbreking of stillegging
  • Stiptheids-, langzaamaan- en estafette-actie
  • Poortblokkade
  • Collectieve ziekmelding
  • Bedrijfsbezetting
  • Acties met politieke motieven

 

Bekijk vormen van collectieve acties

Welke juridische maatregelen kan je nemen als werkgever?

Je hebt als werkgever beperkte mogelijkheden om collectieve acties tegen te gaan. Ontslag op staande voet is niet mogelijk omdat stakingsdeelname als uitoefening van grondrechten wordt gezien. Je kan als werkgever proberen een einde te maken aan een staking via een kort geding, al zijn rechters terughoudend om acties als onrechtmatig te verklaren. De Stichting OGB kan financiële steun bieden voor juridische procedures. Ontdek wanneer dit van toepassing is.

 

Bekijk juridische maatregelen tegen acties

Wat is een collectieve actie?

Ook in de bouw en infrasector hebben we te maken met collectieve acties, zoals stakingen. Maar wat zijn de redenen voor dergelijke acties? En wat zegt de Nederlandse wet hierover? Ontdek meer juridische achtergrondinformatie over collectieve acties. En welke verschillen er zijn. 

 

Bekijk wat is een collectieve actie

Wat kan Stichting OGB voor mij betekenen?

Stichting Onderlinge Garantieregeling Bouwbedrijf is er voor ondernemers in de bouw met een vergoedingsregeling bij stakingen. Met als doel om financiële steun te bieden aan ondernemers die schade oplopen door werkstakingen. We vertellen je meer over deelname, relevante cao’s, maximale uitkeringen en andere vereisten. 

 

Bekijk acties melden bij Stichting OGB

Vind antwoord op jouw vragen over stakingen

Een staking of actie maak je niet elke dag mee, logisch dat je vragen hebt over dit onderwerp. We hebben de meest gestelde vragen, met passend antwoord, voor je verzameld.

 

Bekijk veelgestelde vragen stakingen

Download de checklist maatregelen acties en stakingen

De checklist bestaat uit twee onderdelen:

  • maatregelen die de onderneming treft vóór de staking (diverse maatregelen kunnen al in ’vredestijd’ worden voorbereid. Haast op het laatste moment is niet goed)
  • maatregelen die de onderneming treft tijdens de staking(sdreiging).

Gerelateerd nieuws

Bekijk ook eens

Wkb

Zorg dat je goed bent voorbereid op de Wet kwaliteitsboring voor het bouwen!

Overige wetten en regels

Alle belangrijke wetten en regels voor de bouw & infra gemakkelijk en praktisch omschreven.

Veiligheid

Alle wetten en regels rondom veiligheid op een rij.

Ketensamenwerking

Vind relevante informatie over de laatste ontwikkelingen rondom de ketensamenwerking.