Personeel | Werving en selectie

Afbeelding Personeel | Werving en selectie

Werving en selectie vormt een aparte discipline binnen het personeelswerk. Het is één van de meest opvallende onderdelen van het vak. Je bedrijf treedt met wervingsadvertenties naar buiten en deze bepalen daarmee voor een deel het gezicht van de organisatie. Om goede respons te krijgen, is het belangrijk om op de juiste wijze via het juiste medium te werven en de juiste doelgroep aan te spreken.

De Nederlandse Vereniging voor Personeelsbeleid (NVP) heeft een Sollicitatiecode opgesteld die algemeen als standaard wordt gehanteerd. Het doel van deze code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure. In de code staat onder meer hoe het contact met kandidaten verloopt, hoe de werkgever met privé-gegevens omgaat en welke eisen aan een sollicitatiegesprek mogen worden gesteld. De Sollicitatiecode sluit aan bij de huidige wetgeving, bijvoorbeeld waar het gaat om discriminatie en privacy. De Sollicitatiecode is in 2013 voor het laatst gewijzigd. Je kunt deze hier vinden.

Modelcontracten Bouwend Nederland

Profiteer als lid ook van onze kant en klare modelcontracten op het gebied van bouw & aanbesteding en personeel & organisatie.

Modellen en modelcontracten

Werving en selectie in 9 stappen:

Werving

  1. personeelsplanning
  2. functieomschrijving
  3. functieprofiel / eisen vaststellen;
  4. keuze tussen interne en externe werving;
  5. vacaturepublicatie opstellen;
  6. keuze tussen formele en informele informatiekanalen;
  7. sollicitatieprocedure;
  8. selectie;
  9. aanstelling;
  10. introductie.